La fiecare 29 octombrie, in intreaga lume este marcata Ziua mondiala a psoriazisului. O maladie cu origini inca obscure, dar care se manifesta vizibil, de cele mai multe ori provocand o veritabila (dar irationala) stigmatizare a bolnavului. Important este de stiut ca tot ce inseamna aceasta maladie tine de calitatea vietii, intr-o proportie covarsitoare. Ea se manifesta prin pete rosii-violacee, care pot da senzatia de usturime ori de arsura si care se descuameaza. Zonele respective sunt acoperite cu o pelicula de celule moarte, de culoare alba. Cel mai frecvent sunt afectate portiunile de piele acoperite cu par, mainile, zonele de frecare ca genunchii si coatele, dar boala poate aparea si pe pliurile cutanate, in cazurile generalizate, foarte rare, intinderea fiind de 100% din suprafata corpului!
Aparitia psoriazisului il impovareaza, desigur, pe bolnav, dar si pe cei apropiati lui. Altfel spus, o realitate ceva mai subtila a maladiei este dimensiunea ei psihologica.
Pacientii au nevoie sa se simta ascultati si intelesi de medici, dar si de cunoscuti. Unii isi camufleaza semnele bolii in diverse moduri, altii prefera sa stea retrasi in casa, de teama privirilor celorlalti. Un motiv este legat de lipsa de informare: teama ca boala s-ar putea transmite prin simplul contact, ceea ce nu este real. In cazuri poate izolate, insa extrem de dramatice, consecintele apar si la nivelul vietii private.
O asemenea situatie relatata de un specialist in domeniu se referea la o femeie bolnava de psoriazis, care intotdeauna statea "camuflata" in intuneric, complexele ei manifestandu-se intr-un mod special in clipele de intimitate cu sotul sau. Fiecare caz are insa partea lui de dramatism, motiv foarte serios ca orice semn de dereglare a echilibrului organismului sa ii duca – atat pe cei afectati, cat si pe apropiatii lor – catre sursele de informare cele mai autorizate si mai competente.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii