• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Regimurile-minune” mai rau ne ingrasa!

Regimurile-minune” mai rau ne ingrasa!

29 mai 2003
in Consultatii fara plata
A A

          Capcana curelor de slabire
          
          Venirea primaverii si apropierea verii provoaca..

          Capcana curelor de slabire
          
          Venirea primaverii si apropierea verii provoaca… frisoane în fata kilogramelor suplimentare depuse lent, dar temeinic, în timpul iernii. Ce-i de facut pentru a arata bine în haine subtiri si costume de baie? O cura de slabire rapida pare a fi solutia la îndemâna oricui. S-ar putea ca demersul sa se soldeze cu succes, dar sanatatea nu are nimic de spus?
          
          Ce regim aleg?
          
          Zeci de cure de slabire se pot colectiona doar rasfoind câteva reviste frumos colorate sau vorbind pe tema redobândirii siluetei pierdute cu cei care se lauda ca au tinut sute de cure de slabire în viata lor, asa ca stiu totul despre acest subiect. De ce sute? Pentru ca obiceiul multora de a sari de la o reteta „miraculoasa” la alta, le ofera premiul mult râvnit de a pierde câteva kilograme în greutate, pe care însa le redobândesc în câteva zile sau, în cazul cel mai fericit, în câteva saptamâni. De obicei se aleg si cu „un supliment” fata de greutatea dinaintea curei. Controlul cu succes al greutatii corporale, chiar si dupa o cura de slabire reusita, este mai dificil de obtinut decât victoria asupra dependentei de tutun sau de alcool. Problema este ca, dupa cum arata cercetarile medicale, acest efect de du-te-vino (efect yo-yo) degradeaza, epuizeaza tesuturile organismului, în special muschii si oasele. În cele din urma, organismul devine atât de slabit, încât e mai vulnerabil la îmbolnavire si mai putin capabil sa scape de excesul de grasimi.
          Daca asa stau lucrurile, pentru o persoana care a ajuns supraponderala e mai bine sa se resemneze si sa renunte la orice tentativa de a reveni la o greutate normala, sanatoasa? În nici un caz pentru ca, dupa cum se stie, supraponderalitatea face parte dintre factorii de risc majori ai sanatatii. Chiar si numai 5 kg de exces ponderal pot produce modificari îngrijoratoare în timp ale metabolismului, ce pot pune temelia bolilor degenerative. În ceea ce priveste speranta de viata, pentru fiecare 5 kg în exces ponderal, aceasta este redusa cu circa un an.
          
          Care este solutia?
          
          Persoanele supraponderale trebuie sa-si revizuiasca radical gândirea si atitudinea fata de alimentatie si stilul de viata. Sa se vindece de dependenta de mâncare. Scenariul gresit care se practica de sute si sute de ani încoace se desfasoara astfel: supraponderalul se supune timp de câteva saptamâni regulilor stricte ale celei mai noi „retete minune”, punându-si „fermoar la gura”, mai ia si ceva pastile miraculoase si masurile la haine scad cu unul sau mai multe numere. Însa, dupa ce euforia victoriei trece, aceste persoane îsi reiau treptat (sau brusc!) vechile proaste obiceiuri alimentare. Or, solutionarea excesului în greutate este mai mult decât o problema alimentara. Asemenea diabetului, hipertensiunii, alcoolismului sau tabagismului, supraponderalitatea necesita o abordare complexa, care presupune o serie de schimbari în stilul de viata.
          Programele de control al greutatii corporale esueaza de cele mai multe ori pentru ca nu sunt decât niste solutii temporare pentru problemele de durata. Care este conduita corecta?
          Un angajament facut tie însuti, pentru o viata în-treaga. Chiar daca se întâmpla ca în aceasta batalie sa suferiti înfrângeri pasagere, adica sa întreceti masura câteodata, nu înseamna ca angajamentul a fost anulat. Cu perseverenta, esecurile vor deveni tot mai rare.
          Identificarea obiceiurilor alimentare daunatoare. Trebuie sa identificati si sa schimbati acele deprinderi care… „îngrasa”. De obicei, aceasta schimbare presupune masuri simple, cum ar fi scaderea marcata a consumului de grasimi si uleiuri, reducerea usoara a cantitatii portiilor de mâncare, eliminarea bauturilor acidulate si îndulcite cu zahar, restrictionarea severa a dulciurilor, reducerea drastica a consumului de alcool. În cazul în care supraponderalitatea este consecinta refugiului în mâncare dupa evenimente nedorite sau situatii de stres major, ideal este sa gasiti solutii la aceste probleme pentru a le diminua efectul asupra sanatatii dv.
          Disponibilitatea de a te schimba. Disponibilitatea sau motivatia de a slabi are o importanta covârsitoare. Trebuie sa scapati de kilogramele în plus nu doar pentru „imagine”, adica pentru a va face placut în ochii altora, ci pentru a va place pe dv. însiva si pentru a va proteja sanatatea proprie. Mentinerea greutatii corporale nu trebuie sa devina un scop în sine. Concentrati-va mai degraba eforturile asupra îmbunatatirii starii de sanatate prin controlul greutatii.
          Suportul celor din jur. Sprijinul familiei, prietenilor, colegilor este binevenit în special pentru persoanele care au probleme cu excesul ponderal de mai mult de 10 ani si au acumulat peste 10 kg fata de normal. Persoanele din anturajul apropiat pot oferi un surplus de motivatie, pot încuraja efortul celui hotarât sa-si schimbe obiceiurile alimentare si stilul de viata si pot întari hotarârea acestuia de a persevera pe termen nelimitat, nu doar pe parcursul unei „cure de slabire miraculoase”.
          Accentul pus pe sanatate. Acordati încredere numai planurilor de control al greutatii corporale care sunt în armonie cu principiile sanatatii. Revenirea si mentinerea greutatii normale trebuie sa constituie doar o parte a unei vieti active si complexe (fizice, psihice, intelectuale) si nu doar preocuparea ei de capetenie.
          
          10 „porunci” pentru redobândirea siluetei normale
          
          1. Gândeste-te cum arati acum si cum vrei sa arati în viitor.
          2. Fa-ti un aliat dintr-un tabel cu continutul în calorii al produselor alimentare. Consulta-l zilnic.
          3. Consuma produse bogate în fibre. Prin îmbibare cu lichide, acestea se vor umfla si vor da senzatia de satietate. Totodata, acestea au calitatea de a absorbi si de a elimina toxinele din tubul digestiv. Alimentele cele mai bogate în fibre sunt cerealele, pâinea neagra, legumele crude si fructele.
          4. Bea multe lichide necarbogazoase (cel putin doi litri pe zi – ceaiuri de plante, neîndulcite, apa plata, sucuri naturale de fructe, preparate în casa).
          5. Diminueaza cantitatea zilnica de carne. Este bogata în grasimi „ascunse” care împiedica procesul de slabire. Evita carnea de porc, mezelurile, pielea de pui, carnea grasa de vaca). Opteaza pentru peste slab, fiert sau la gratar.
          6. Nu te lasa pacalit de produsele lactate: majoritatea au un continut mare de grasimi (untul, smântâna, brânza topita, cascavalul, brânza telemea, margarina etc.). Alege produse „normalizate” sau cu un continut mic de grasimi sau redu la minimum portiile de lactate „grase” .
          7. Manânca putin si des. Ia 5-6 mese moderate, dar foarte variate, pe zi. Acest ritm asigura o continuitate energetica pe tot parcursul zilei. Nu uita ca senzatia de satietate, de stomac plin, apare abia dupa 20 de minute de la terminarea mesei.
          8. Redu treptat cantitatea de calorii consumate, nu dintr-o data. Corpul nu este obisnuit cu salturi bruste nici într-un sens, nici în celalalt.
          9. Ia cina cu doua ore înainte de culcare. În timpul somnului se depune cea mai mare cantitate de grasime.
          10. Ajuta-ti organismul sa slabeasca si prin miscare: 20-30 de minute de exercitii fizice usoare, la domiciliu, plimbari pe jos, sporturi de placere, gimnastica aerobica etc.
          
          Nu cedati nervos!
          În tesutul adipos se afla stocate circa 50-60.000 de kilocalorii. Persoana care vrea cu adevarat sa slabeasca trebuie sa devina un luptator adevarat.
          Lupta cu kilogramele în plus este o investitie pe termen lung. Nu trebuie sa lasati disperarea sa va cuprinda daca rezultatele nu se vad imediat.
          Permite-ti-va din când în când o masa bogata, cu alimente care va plac mult. Senzatia de frustrare se atenueaza. În zilele urmatoare aveti grija sa reveniti la alimentatia corecta pentru planul pe care vi l-ati propus.
          Considerati drept un mare succes fiecare pas facut spre tinta propusa. Chiar daca este doar un pas mic, acesta este totusi un semn ca pariul cu sine e pe cale de a fi mai devreme sau mai târziu câstigat.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Jeleu cu iaurt

Urmatorul Articol

Snitele de porc, pragheze

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Snitele de porc, pragheze

Antricot de vaca

Prajitura de Bratislava

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.