Nu trebuie sa ne placa neaparat matematica, pentru a întelege ca numerele fac parte obligatoriu din viata noastra. Daca ne gândim numai la starea de sanatate, acceptam neconditionat ideea ca anumite analize – fireste, exprimate în valori numerice – ne indica în ce masura „stam bine” sau nu cu tot ce înseamna functionarea organismului nostru. Fara îndoiala, fiecare dintre noi ar dori sa stie între ce limite trebuie sa se încadreze rezultatele analizelor clinice, pentru a putea aspira la un fel de statut de… top-model în privinta sanatatii. Altfel spus, sa beneficiem de o sanatate ireprosabila, daca se (mai) poate vorbi despre asa ceva.
Tensiunea arteriala ideala este de 120/80 (maxima reprezinta tensiunea sistolica, iar minima – diastolica). Tensiunea arteriala înalta (hipertensiunea) are indicele 140/90 mmHg sau mai mare. Despre hipertensiune se spune ca „omoara în tacere”, deoarece adesea nu prezinta simptome care ne-ar pune în garda, iar în cazul unei neglijari îndelungate poate conduce la crize, boli de inima, de rinichi si la probleme de vedere sau de memorie. Daca maxima este între 120 si 139, iar minima între 80 si 89, înseamna ca va aflati în stare de pre-hipertensiune, care de asemenea e însotita de riscuri. Pentru a coborî aceste valori, consumati alimente cu continut scazut de grasimi, urmati diete reduse în sodiu, practicati exercitii fizice, mentineti greutatea corporala normala, renuntati la alcool si tigari, evitati stresul.
Nivelul de zahar din sânge (testul) se masoara la cel putin 8 ore dupa ultima masa. Nivelul optim este de 99 mg/dL (miligrame per decalitru); 126 mg/dL sau mai mare indica prezenta diabetului, stare în care organismul nu poate produce doza suficienta de insulina, substanta ce transforma zaharul din sânge în energie. Diabetul dubleaza riscul bolilor cardiace sau al celor de rinichi, pierderea vederii etc. De la vârsta de 45 de ani consultati medicul, apoi repetati o data la 3 ani. Medicul poate indica testul si mai devreme, daca sunteti supraponderal sau aveti diabetici în familie. Pentru a mentine un nivel optim al zaharului în sânge, aveti grija sa nu adaugati în greutate.
Cu cât este mai ridicat nivelul de colesterol, cu atât e mai mare si riscul de a avea o inima bolnava. Pentru a minimiza aceste riscuri, valoarea totala trebuie sa se afle sub 200 mg/dL. De obicei, neplacerile le creeaza asa-numitul colesterol „rau” (LDL): o valoare ridicata poate cauza formarea placilor pe peretii vaselor sangvine, ceea ce poate provoca accidente vasculare. În majoritatea cazurilor, nivelul optim de LDL este sub 100 mg/dL si mai mic de 70 mg/dL pentru diabetici si cardiaci.
Începând cu vârsta de 20 de ani, trebuie facut testul pentru colesterolul total, precum si pentru determinarea nivelului altor lipide, trigliceride din organism; daca valorile sunt normale, nu e nevoie sa se repete, decât peste 5 ani. În caz contrar, cea mai buna metoda de a ameliora situatia este sa reduceti greutatea corporala, sa practicati exercitii fizice si sa abordati diete ce nu contin grasimi saturate si colesterol. Totusi, chiar daca faceti toate acestea, oricum ar trebui sa vi se prescrie si anumite medicamente pentru a reduce nivelul de colesterol.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii