• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sanatatea mintala si alcoolismul

Sanatatea mintala si alcoolismul

21 noiembrie 2002
in Consultatii fara plata
A A

          Ca si dependenta fata de tutun, droguri, somnifere, alte medicamente sau pur si simplu de anumite activitati (cum ar fi jocurile de noroc, mai nou jocurile pe computer), dependenta fata de alcool reprezinta un pericol serios pentru sanatate în general si în mod special pentru cea mintala, fapt ce prejudiciaza grav în primul rând viata personala a individului în cauza, si nu în ultimul rând pe cea a familiei si societatii în care traieste. Statisticile arata ca, în fiecare an, mai mult de 100.

          Ca si dependenta fata de tutun, droguri, somnifere, alte medicamente sau pur si simplu de anumite activitati (cum ar fi jocurile de noroc, mai nou jocurile pe computer), dependenta fata de alcool reprezinta un pericol serios pentru sanatate în general si în mod special pentru cea mintala, fapt ce prejudiciaza grav în primul rând viata personala a individului în cauza, si nu în ultimul rând pe cea a familiei si societatii în care traieste. Statisticile arata ca, în fiecare an, mai mult de 100.000 de oameni mor prin boli cauzate sau asociate consumului excesiv de alcool.
          
          Cum actioneaza alcoolul asupra organismului?
          
          Actionând asemenea unui sedativ, alcoolul etilic (din bauturile alcoolice) are drept consecinta imediata, dupa ce este consumat, scaderea activitatii sistemului nervos central. La unele persoane, dozele mici de alcool pot induce însa o reactie inversa, de stimulare, dar daca ingestia continua, consecinta este aceeasi, de diminuare si încetinire a activitatii creierului. Senzatia de relaxare si de calmare indusa de alcool celor mai multor persoane se explica tocmai prin reducerea activitatii centrilor cerebrali de control. Într-o prima faza, alcoolul afecteaza centrii gândirii, emotiilor si ai ratiunii. Când cantitatea consumata creste, sunt afectate si limbajul, coordonarea musculara si capacitatea de a ramâne în starea de veghe (apare senzatia de somn). În cantitati excesive, alcoolul se transforma deja într-o otrava cu potential letal, deoarece poate cauza coma alcoolica si disfunctia severa a centrilor vitali cerebrali. Deloc de neglijat este faptul ca ingestia excesiva de alcool, zilnica, pe termen lung, afecteaza grav ficatul, pancreasul si sistemul nervos.
          
          Intoxicatia
          
          Efectele toxice ale alcoolului depind de concentratia acestuia în sânge. Bunaoara, pentru o persoana care nu consuma alcool în mod regulat, e suficient sa aiba o concentratie a alcoolului în sânge doar putin mai mare de 100 mg/dl (miligrame de alcool per decilitru de sânge) pentru a fi deja intoxicata si pentru a prezenta dificultati de vorbire, gândire si mers. Pe masura ce valoarea concentratiei alcoolului în sânge este mai mare, confuzia poate evolua spre starea de lesin si chiar de coma.
          Reactia individuala fata de alcool tine de mai multe elemente: talie, tesut adipos, metabolism, toleranta organismului fata de aceasta substanta. Este una dintre explicatiile faptului ca, la aceeasi cantitate de alcool ingerat, femeile au o concentratie mai mare a alcoolului în sânge decât barbatii. În plus, unii cercetatori sustin ca organismul femeii metabolizeaza mai încet alcoolul în comparatie cu organismul barbatului.
          
          Alcoolismul, o boala cronica
          
          …în cele mai multe cazuri, progresiva si mortala. Este caracterizata prin preocuparea prioritara a persoanei pentru procurarea si consumul de alcool, fara posibilitatea de a-si mai refuza aceasta placere. Senzatia alcoolicului este ca „nu se simte bine” sau „normal” decât dupa ce consuma o anumita cantitate de alcool. Este singurul mod de viata care i se pare acceptabil pentru el, un mod de viata în care gândirea si autocontrolul sunt anihilate, în ciuda consecintelor negative pe care aceasta dependenta le genereaza. Sistemul nervos este serios afectat si, indiferent de formele de manifestare ale individului în cauza, depresia psihica este suverana. Majoritatea alcoolicilor neaga însa ca s-ar confrunta cu aceasta problema si se considera perfect sanatosi fizic si psihic. Dar, simptomele sunt în general aceleasi:
          Consumul de alcool în singuratate sau pe ascuns.
          Nervozitate excesiva pe masura ce se apropie momentul obisnuit al consumului de alcool si, cu atât mai mult, în situatia când nu dispun de bautura atunci când vor sa bea.
          Alcatuirea de rezerve de bautura, ascunse în locuri strategice, acasa, la serviciu sau chiar în masina.
          Pierderea interesului pentru preocuparile dinainte de a deveni alcoolici si, în general, pentru orice alta activitate.
          Pierderea din memorie a unor conversatii, angajamente sau promisiuni recente.u Acumularea de probleme în relatiile familiale si sociale.
          
          Exista si persoane care, desi nu intra în categoria alcoolicilor, abuzeaza de alcool sau cum se spune „au probleme cu bautura”: beau excesiv, genereaza din acest motiv probleme sociale, îsi subrezesc sanatatea, dar nu sunt înca dependenti, nu si-au pierdut controlul permanent asupra consumului de alcool. Drumul spre conditia de alcoolic este însa foarte drept si neted.
          
          Desi nu doare, se trateaza
          
          Majoritatea celor care abuzeaza de alcool si mai ales alcoolicii accepta tratamentul cu mari rezerve, pentru ca de fapt ei neaga pâna în pânzele albe ca se confrunta cu acest viciu. Deseori, trebuie constrânsi. Primul pas în reusita tratamentului este ca alcoolicul sa accepte ca are nevoie de ajutor medical. Tratamentele sunt în general combinate, diferite de la caz la caz: terapie psihica, consiliere, învatarea unor tehnici de abstinenta, deprinderea unui stil sanatos de viata, supraveghere pe termen lung din partea unui centru de terapie, acupunctura, terapie de accentuare a motivatiei si, forma cea mai severa, terapie aversionala. Aceasta consta în asocierea consumului de alcool cu o puternica reactie de aversiune (repulsie), cum ar fi greturile, varsaturile, migrenele induse de un anume tip de medicatie administrata tocmai în acest scop. Dupa ce aceasta asociere se repeta pâna ce se „imprima” în fiecare celula a trupului si mintii pacientului, posibilitatea recidivei scade, fara sa garanteze totusi succesul 100% în lipsa vointei.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Crema de zahar ars, rapida si economica

Urmatorul Articol

Supa cu galuste de brânza

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Supa cu galuste de brânza

Supa de rosii cu usturoi

Budinca cu brânza de vaci

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.