• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sanatatea si pastrarea alimentelor

Sanatatea si pastrarea alimentelor

5 martie 2008
in Consultatii fara plata
A A

Alimentul este unul din factorii de mediu cu influenta majora asupra sanatatii omului, de calitatea, cantitatea si felul produselor alimentare consumate depinzand starea de bine, de confort sau aparitia unor boli: de nutritie, digestive, toxiinfectii, intoxicatii etc. De la procurarea alimentului si pana la consumarea lui trec uneori ore sau zile în sir. In acest interval de timp, alimentele trebuie pastrate în conditii adecvate, în functie de forma lor de prezentare.

Daca nu se respecta aceste conditii, alimentele se altereaza, adica îsi modifica proprietatile organoleptice si devin daunatoare pentru om. Alterarea este favorizata de temperatura, de actiunea luminii si a oxigenului din aer, de prezenta microorganismelor. Conditii de pastrare a alimentelor:

– orice aliment perisabil (cu durata mica de pastrare: lapte si produse proaspete din lapte, carne si preparate din carne, legume si fructe crude, prajituri, înghetate) se pastreaza obligatoriu la temperaturi intre 0 si +4ºC, adica la frigider;
 – pentru pastrare mai îndelungata, alimentele perisabile (cu exceptia laptelui, produselor proaspete din lapte, prajiturilor, oualor) se tin la congelator, la temperaturi sub –15ºC.

Durata de pastrare a alimentelor se prelungeste si prin utilizarea metodelor de conservare. Aceste metode sunt:
 – fierberea – prelungeste termenul de pastrare cu înca 24-48 de ore, cu conditia pastrarii la frigider dupa racire;
 – pasteurizarea laptelui, a berii, a bauturilor racoritoare – se aplica la nivel industrial si prelungeste pastrarea alimentelor cu 24 de ore (lapte) pana la 1 an (bauturi racoritoare);
 – sterilizarea conservelor de carne, legume, fructe, mixte, lapte UHT – prelungeste timpul de pastrare între 6 luni si 3 ani;

– uscarea (fructelor, legumelor) si deshidratarea (lapte praf, oua praf) – se folosesc mai ales pentru pastrarea de alimente din perioadele anului cand acestea sunt în exces;
 – sararea, una din cele mai vechi metode de conservare – se aplica pentru carne, peste, branza etc.;
 – afumarea – se asociaza cu sararea, dar atunci cand se face prin arderea de rumegus sau cu lemne este nociva din cauza substantelor prezente în fum, care sunt cancerigene;

– acidifierea, adica murarea cu sare sau marinarea cu sare si otet – se foloseste pentru conservarea legumelor, fructelor si a pestelui. Se foloseste mai ales pentru pastrarea legumelor pe perioada iernii;
 – folosirea de conservanti – metoda industriala care trebuie controlata, deoarece conservantii sunt substante chimice care, peste anumite concentratii, sunt daunatoare sanatatii.

In timpul folosirii metodelor de pastrare sau de conservare a alimentelor, se produc unele modificari în structura lor, care pot provoca pierderi de substante nutritive, mai ales de vitamine. De aceea, trebuie sa se aiba în vedere nu numai evitarea alterarii, ci si mentinerea valorii nutritive a alimentelor pastrate mult timp. Pentru a preîntampina acest neajuns, se recomanda consumul alimentelor proaspete sau cat mai putin prelucrate. Ca exemplu, va prezentam mai jos efectul expunerii la aer asupra cantitatii de vitamina C din unele salate.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Mentalul – o forta redutabila

Urmatorul Articol

O ora din viata lui Napoleon

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

O ora din viata lui Napoleon

Castelul Chambord - o capodopera arhitectonica

Consumul de carne va bulversa Pamantul

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.