Consumul de produse animale va creste global cu 50% pana in 2020. Ceea ce va comporta importante riscuri sanitare si va pune in pericol ecosistemele. Cresterea consumului de carne la scara planetei se va datora in mare parte economiilor aflate in explansiune, in special ale Chinei si Indiei. Specialistii apreciaza ca riscurile sanitare vor fi suplimentare, intrucat produsele vor circula mai repede decat timpul de incubatie a maladiilor.
Printre factorii de aparitie a noilor patologii se numara incalzirea climei, modificarea ecosistemelor si a comportamentelor (obiceiurilor) alimentare. Bulversarea ecosistemelor expune oamenii si animalele de crescatorie la noi agenti patogeni. La sfarsitul anilor 1990 despadu-ririle din Malaezia au scos din paduri o specie de lilieci care au contaminat porcii, ducand la eradicarea septelului de porcine din aceasta tara si provocand moartea a 300 de persoane.
Extrem de periculoasa este febra catarala ovina (maladia limbii albastre), specifica zonelor tropicale, care a aparut si in regiuni unde aceasta era necunoscuta, cum ar fi de pilda nordul Europei sau febra hemoragica Ebola, asociata apropierii maimutelor de om, tot in urma despaduririlor (Africa).
La capitolul obiceiuri alimentare, virusul SIDA ar putea contamina omul ca urmare a consumului de carne de maimuta (o ipoteza care nu a fost insa verificata stiintific). Cresterea numarului de zburatoare mareste riscul ca un virus aviar sa reuseasca intr-o zi sau in urma unor mutatii succesive, sa devina usor transmisibil de la om la om. Intr-o perspectiva generala, cresterea intensiva a animalelor in Asia de sud-est, China si India in apropierea oraselor pune problema non-gestiunii dejectiilor si a riscurilor sanitare.
In 2006, Departamentul pentru alimentatie si agricultura al ONU a prezentat un raport din care reiese faptul ca bovinele produc mai mult gaz de sera decat masinile, metanul si protoxidul de azot ce deriva din dejectiile lor fiind mai periculoase decat bioxidul de carbon. O mare parte din aceste emisii sunt generate si de cresterea animalelor de catre populatiile sarace din Sahel sau din Asia Centrala.
DORIN MARAN
Comentarii