Toxiinfectiile alimentare apar ca urmare a consumului de alimente care contin microorganisme patogene ori toxine produse de aceste microorganisme. Acest tip de afectiuni apar mai ales in perioada sezonului cald si cel mai frecvent in cadrul aglomeratiilor umane. Manifestarile specifice se fac remarcate intr-un interval cuprins de obicei intre 6 si 36 de ore de la ingerarea amintitelor microorganisme, tabloul clinic fiind dominat de scaune diareice frecvente si de varsaturi. De aceea este recomandata prezentarea neintarziata la medic. De retinut ca varsta organismului infectat reprezinta un factor de care depinde gravitatea si evolutia bolii, toxiinfectia alimentara fiind mai grava la copii si la varstnici. Principalele simptome ale bolii sunt febra, durerile de cap, varsaturile, scaunele diareice, durerile abdominale. Iata si principalele astfel de tipuri de toxiinfectii alimentare!
Salmonelozele
Cel mai frecvent, acestea au ca sursa carnea, conservele, pestele, laptele, smantana, branza, iaurtul, frisca, ouale (in special cele de rata), inghetata, prajiturile. Se manifesta prin diaree apoasa galben-verzuie cu mucozitati si urme de sange, greata, varsaturi, febra, colici abdominali, iar in cazuri grave chiar prin soc infectios.
Medicul este cel care va recomanda tratamentul medicamentos, cu dozajul corespunzator, in functie de varsta, precum si regimul alimentar, rehidratarea prin consum de lichide in cantitate mai ridicata – de preferat apa si ceaiuri neindulcite. Nu se recomanda insa sub nicio forma tratamentul empiric, "dupa ureche", care poate agrava simptomele!
Intoxicatia stafilococica
Are ca sursa, de regula, produse lactate, creme, maioneze, inghetata, carne etc. – toate acestea contaminate de la mainile murdare ale celor care le manipuleaza. Se manifesta prin greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree, ameteli (de obicei fara febra), cu durate relativ scurte, de circa 10-24 de ore. Se recomanda un regim alimentar restrictiv constand in special in orez, paine prajita, branza de vaci, supa de morcovi; apoi, comprese calde pe abdomen, administrarea de antivomitive si respectarea celorlalte recomandari ale medicului.
Dizenteria baciliara
Are la origine consumul de fructe si legume nespalate, iar transmiterea bolii se realizeaza de la persoana bolnava sau de la purtatorul sanatos al bacilului, prin intermediul mainilor murdare si al obiectelor contaminate. Se manifesta prin diaree apoasa severa, febra, stare generala alterata. Se recomanda medicatie specifica prescrisa in functie de fiecare caz in parte, rehidratare obligatorie, precum si regim special alimentar prescris de medic.
Vibrio parahaemolyticus
Nu trebuie sa luati denumirea de mai sus ca pe un exotism, ci efectiv un tip de toxiinfectie alimentara cauzata, de cele mai multe ori, de alimentele de provenienta marina (peste, fructe de mare etc.) consumate crude ori insuficient preparate. Se manifesta prin diaree apoasa acuta, colici abdominale, greturi, varsaturi, febra, frisoane. Se recomanda de regula tratament cu medicamente de tipul tetraciclinei, rehidratare, regim alimentar restrictiv. Insistam insa din nou, si in acest caz, asupra imperativului de a nu actiona empiric, ci numai dupa ce v-ati prezentat la medic si ati primit recomandari corespunzatoare cazului in care va aflati.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii