• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Spectrul” care ne bate la usa: Poliomielita

„Spectrul” care ne bate la usa: Poliomielita

18 septembrie 2015
in Consultatii fara plata
A A

La fel ca „bomboana de pe coliva”, o stire cumplita a fost anexata foarte recent la dosarul si-asa extrem de amenintator al crizei fara precedent a refugiatilor arabi din Europa. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca riscul ca acestia sa se imbolnaveasca este urias, in conditiile in care stau ingramaditi in mijloace de transport si prin gari, fara posibilitatea de a se spala. Deja doua cazuri de poliomielita au aparut in Ucraina, tara aflata la granita cu Romania, in contextul marilor probleme generate de conflictele cu separatistii.

 La noi, Ministerul Sanatatii se teme ca aceasta boala eradicata de aproape 30 de ani ar putea reaparea, si fiindca multi parinti refuza sa-si vaccineze copiii. De altfel, OMS tragea un semnal de alarma inca de anul trecut, cand in Siria au aparut mai multe focare ale acestei maladii. Ingrijorarea este cu atat mai mare acum, cu cat mii de refugiati ajung zilnic in Europa.

Moartea poate surveni in cateva ore!

 O boala  declarata eradicata nu e similara cu moartea unui om, care, de pilda, te mai poate ameninta doar ca… spectru! Declansarea unor focare in alte parti ale lumii poate avea drept consecinta si retransmiterea vectorilor principali in zonele „curate”. Vorbind despre poliomielita, trebuie din pacate sa actualizam date pe care le-am fi dorit ramase intr-un trecut negru cat mai indepartat.

 Poliomielita este o maladie foarte contagioasa provocata de un virus specific (PVS), care invadeaza sistemul nervos, putand determina paralizia si moartea in numai cateva ore. PVS patrunde in organism pe cale orala, prin apa si alimente contaminate de materii fecale ale unui bolnav. Virusul se multiplica in intestine si se elimina prin excretie, putand sa se transmita in continuare, in acelasi mod.

 Primele simptome ale bolii sunt: febra, oboseala, cefalee, voma, durere puternica la ceafa si dureri „inexplicabile” ale membrelor. Cei mai vulnerabili la PVS sunt copiii sub 5 ani. La subiectii infectati, intr-un caz din 200 apare o paralizie ireversibila (in general a picioarelor), iar 5-10% din acestia mor in urma blocarii muschilor respiratori; adica, mai exact, sufocati!

 Extrem de important: NU exista un tratament impotriva poliomielitei, ci numai posibilitatea prevenirii ei prin vaccinare. Este un vaccin (VPO, doar Suedia si Islanda folosind un alt vaccin) sigur si eficace, dupa afirmatiile specialistilor, administrat oral in mai multe etape, ceea ce ii confera marele avantaj de a putea fi dat chiar si de voluntari. Se afirma chiar ca ar fi cel mai sigur vaccin utilizat vreodata, singura problema ce se poate ivi ulterior, numai in cazuri rarisime si in conditii cu totul speciale, referindu-se la eventualitatea ca virusul „domesticit” continut de vaccin sa-si recapete virulenta in urma vreunei mutatii imprevizibile.

Politica umanitara si bombele ambulante

 Se afirma ca actualmente, in lume, doar in trei tari nu s-a putut inca opri propagarea poliomielitei: Afganistan, Pakistan si Nigeria. Lucrurile sunt insa mult mai complexe si nu tin doar de preventie si de domeniul medical. Se poate spune chiar ca principalul factor de influenta, si in aceasta privinta, este politicul. Lasand insa deoparte uriasele interese de tot felul existente si in umbra acestui fenomen, e de notat ca poliomielita e considerata una dintre foarte putinele boli ce pot fi eradicate total si definitiv, daca se poate spune asa.

 Principalul argument e acela ca maladia nu se transmite prin intermediari de genul animalelor (cum e, de pilda, tantarul pentru paludism), deci poate fi tinuta mai bine sub control, cu conditia ca sanatatea populatiei sa primeze fata de alte obiective in toate proiectele si actiunile factorilor de decizie.

 In aceasta privinta, un plus de incredere il poate constitui Initiativa mondiala pentru eradicarea poliomielitei, lansata in 1988, la care au aderat guvernele statelor, OMS, UNICEF, alte institutii si organizatii mai mult sau mai putin „vizibile”. De remarcat ca, din 1988 incoace, incidenta maladiei a putut fi redusa pe plan mondial cu 99%, un triumf de rasunet in acest sens repurtand India, unde in 2011 s-a declarat victoria impotriva acestei maladii.

Bolile nu tin cont de granite

 Mai mult decat atat, vaccinul antipolio oral a fost declarat sigur, in mod oficial, intr-o zona a lumii care de obicei se opune categoric initiativelor occidentale, din considerente politice si religioase. Responsabili islamici din intreaga lume – precum Marele Seic Tantawi de la Universitatea Al-Azhar, Marele Muftiu al Arabiei Saudite si Consiliul Inteleptilor (in araba, „ulama”) din Indonezia – au acrediatat oficial acest fapt, efectiv salvand de la moarte si handicap sute de mii de copii de pe mapamond. Iata si din partea noastra un motiv serios pentru care mentionam, intr-o pagina despre sanatate, aceste denumiri ce nu par a avea legatura cu medicina.

 Nu e mai putin lipsit de importanta faptul, deloc anecdotic, ca sigla  MSF, de la „Medici fara frontiere”, poate insemna, la fel de realist vorbind, „Maladii fara frontiere”! Mai precis, e logic ca (si) poliomielita se poate propaga si se propaga, din zonele in care refuza sa cedeze terenul cucerit, catre tarile vecine si mai departe. Zona pe care nicio politie de frontiera nu poate avea competente!

 In aceeasi idee, sa mai precizam ca aproximativ 20% din copiii cu paralizii reprezinta cazuri de infectare in absenta oricaror simptome. Asadar, ne intoarcem la imperativul eradicarii bolii. Lucru care, iata, din nou devine mult mai dificil de gestionat, in contextul „invaziei” musulmane in Europa.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Varza, leac pentru plamani

Urmatorul Articol

Un nou Stonehenge, descoperit in Anglia!

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

Un nou Stonehenge, descoperit in Anglia!

Sa revenim in Belle Époque

Biserica din Cotnari

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.