Cititorul nostru Constantin Bereanda, care a mai fost prezent in aceasta pagina, ne reaminteste ca pana si betesugurile adunate in trup o viata intreaga pot fi tratate, uneori chiar alungate cu ajutorul unor leacuri stiute si folosite din batrani. In acest numar sfaturile sale se refera la aparatul respirator, una dintre zonele organismului nostru cele mai expuse agresiunii factorilor adversi exteriori. Pentru bolile plamanilor, raspandite azi tot mai mult din cauza unor inamici comuni, cum sunt fumatul si mai ales poluarea aerului, varza poate deveni un adevarat „vraci”. Din propria sa experienta, domnul Bereanda recomanda urmatoarea procedura care afirma ca i-a fost de mare ajutor.
Se iau doua-trei frunze de varza alba romaneasca mari si se lasa cateva ore pana isi pierd din fermitate, dupa care nervurile mai groase se inmoaie si prin zdrobire cu un sucitor. Pe partea pieptului cu plamanul bolnav se aplica un unguent menit sa faca mai agreabil si mai eficace contactul plantei cu pielea si apoi se aplica frunza de varza, peste ea strangandu-se un bandaj textil solid (se poate folosi, de pilda, si un fular, un prosop lung etc.). Astfel badijonat, bolnavul se va culca pe partea cu plamanul afectat. Dimineata, la trezire, el va constata ca frunzele de varza sunt aproape uscate, semn ca au transmis corpului din sucul lor tamaduitor, iar cu cat plamanul e mai bolnav, cu atat se va constata ca frunza a capatat un miros mai neplacut. Cititorul nostru precizeaza ca reteta poate fi aplicata inclusiv in caz de tuberculoza.
Un alt remediu popular, pe care l-a invatat de la mama sa (care a decedat in pragul implinirii varstei de 100 de ani!), se refera la mult-raspanditele – in special la batrani – suferinte ale picioarelor: reumatisme, amorteala, racire permanenta etc. Preparatul este pe baza de gaz (petrol lampant) – 2 litri, parafina – 100-150 grame, sare – 100 grame si muguri de nuc (li se mai spune matisori sau melcisori) – 1 kilogram. Acestia din urma se recolteaza cand incep sa cada, se mai tin circa o zi pentru a se usca inca putin, apoi toate ingredientele se pun impreuna la macerat, de preferinta intr-un loc insorit, in perioada de primavara-vara. Dupa circa 3 saptamani se poate incepe tratamentul, ungandu-se zona afectata si tinandu-se astfel preparatul pe piele pana patrunde in corp si partial se evapora, deci fara a fi sters ori spalat. Datorita acestui remediu, mai spune cititorul nostru, mama sa a trait aproape un veac fara sa stie ce e reumatismul articular!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii