Pentru a-si pastra starea de sanatate, organismul trebuie permanent sa elimine ceea ce-l incomodeaza, adica toxinele. Poluarea, stresul, sedentarismul, alimentatia nu tocmai stiintifica sunt doar câtiva dintre factorii care „taseaza” toxinele în organism.
Pentru a-si pastra starea de sanatate, organismul trebuie permanent sa elimine ceea ce-l incomodeaza, adica toxinele. Poluarea, stresul, sedentarismul, alimentatia nu tocmai stiintifica sunt doar câtiva dintre factorii care „taseaza” toxinele în organism. Consecinta? Functiile de baza devin mai putin performante. Este începutul cercului vicios: încetinirea functiilor declanseaza oboseala, cresterea în greutate, disfunctii digestive, diminuarea capacitatii de concentrare etc. Toamna si iarna, conditiile pentru acumularea toxinelor sunt cum nu se poate mai propice. Dar iata ca primavara da primele semne, asa ca e momentul sa ne gândim la… curatenia de primavara a organismului. Strategia are la baza trei coordonate: o cura pe baza de plante, o alimentatie bogata în legume cu rol detoxifiant si o activitate fizica mai sustinuta decât în anotimpurile friguroase. Dupa 2-3 saptamâni, rezultatele se vor simti, primul semn fiind o mai mare vitalitate.
Plantele si rolul lor depurativ:
-Brusture, mesteacan, lasnicior – elimina toxinele din sânge si din celulele pielii;
-Toate legumele bogate în fibre, nalba, rochita-rândunicii, mararul, anasonul, roinita (melisa) – dreneaza intestinul;
-Talpa-gâstii, creasta-cocosului, alunul, castanul – accelereaza circulatia sanguina;
-Cozile de cirese, papadia, barba-ursului, barba-caprei (cretusca), ceaiul verde, vulturica – stimuleaza activitatea rinichilor;
-Cicoarea, papadia – un excelent diuretic, depurativ al ficatului si al sângelui, laxativ. De unde se procura plantele si cum se consuma? Majoritatea se gasesc la Plafar sau în unele farmacii, se prepara sub forma de infuzii, se administreaza de preferat dimineata, pe stomacul gol, în nici un caz dupa ora 16, pentru a elimina riscul unor nopti agitate.
Legume cu rol detoxifiant:
-Ceapa, usturoiul – proprietati digestive, laxative, diuretice;
-Varza – depurativ al ficatului, sângelui, sistemului circulator;
-Castravetele – diuretic;
-Ridichile – depurativ al ficatului si al intestinelor;
-Telina – depurativ, diuretic;
-Spanacul – depurativ al ficatului;
-Sparanghelul – laxativ, digestiv, diuretic, depurativ al ficatului.
E de preferat ca o perioada sa se limiteze consumul de carne si de produse lactate, produsele rafinate, ca si alimentele cu exces de sare sau de zahar. Alcoolul este total interzis. În schimb, se recomanda apa din belsug, daca e posibil chiar apa minerala; aceasta curata la rândul ei organismul si creste activitatea diuretica. Totodata, compenseaza, cu aportul ei de saruri minerale, pierderile legate de hiperactivitatea functiei diuretice.
Miscare
Miscarea favorizeaza cura de dezintoxicare a organismului, deoarece stimuleaza circulatia sanguina si transpiratia; de asemenea, are meritul de a diminua stressul. Câteva miscari de gimnastica, plimbari în aer liber, mersul pe bicicleta, alergari usoare sunt forme extrem de binevenite pentru recapatarea vitalitatii „ofilite” în timpul iernii.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii