Luna septembrie marcheaza nu doar începutul unui nou an scolar, ci si începutul pregatirii conservelor pentru iarna. În sine, aceasta activitate pare a fi în primul rând o calitate a omului gospodar, desi, ea este si o modalitate de a pune la pastrare, în camari, o parte din vitaminele de care organismul uman are atâta nevoie în sezonul rece.
Luna septembrie marcheaza nu doar începutul unui nou an scolar, ci si începutul pregatirii conservelor pentru iarna. În sine, aceasta activitate pare a fi în primul rând o calitate a omului gospodar, desi, ea este si o modalitate de a pune la pastrare, în camari, o parte din vitaminele de care organismul uman are atâta nevoie în sezonul rece. Bogatia de rosii din piata este, bunaoara, o invitatie la prepararea sucului de rosii, care, prelucrat corect, este o sursa de sanatate în timpul iernii. Zaharurile, acizii organici, sarurile minerale, substantele aromate, pectinele si vitaminele vor contribui la cresterea rezistentei organismului în fata îmbolnavirilor, la pastrarea tonusului si energiei, secatuite de zilele reci si mohorâte. Dar, în paralel cu grija pentru formarea rezervei de iarna, se poate proceda de-a lungul lunii septembrie si la o cura de suc de rosii proaspete. Câstigul va fi de partea noastra deoarece:
– un litru de suc de rosii furnizeaza organismului circa 400 de calorii; u datorita continutului de acid malic, care-i da gustul acrisor, are si proprietati antibactericide; u bogatia sarurilor minerale, în special calciul si fierul, îl fac recomandabil în perioadele de convalescenta, precum si în cazurile de anemie si astenie;
– datorita continutului sau ridicat în pectina, substanta care are proprietatea de a absorbi toxinele de origine intestinala, are rol de dezintoxicare a organismului, motiv pentru care este binevenit în alimentatia oricarei persoane, fie copil sau adult.
Valoarea alimentara ridicata a sucului de rosii se datoreaza însa, în mod deosebit, vitaminelor pe care le contine. Un pahar de suc de 250 ml poate asigura organismului cantitatea necesara zilnica de vitamina A si C. Trebuie precizat faptul ca în sucul de rosii (îndeosebi în cel proaspat) trece întreaga cantitate de vitamina A ce se afla în rosii. Pentru a ne da seama de importanta acestei vitamine în organism e suficient sa ne reamintim doar câteva dintre consecintele grave ale lipsei acesteia: scaderea rezistentei fata de infectii, încetinirea procesului de crestere la copii si tineri, aparitia de tulburari în cresterea dintilor, tulburari nervoase, de vedere etc. Vitamina C este deopotriva importanta pentru organism, cu atât mai mult cu cât acesta nu detine capacitatea de a o sintetiza singur, nici de a-si face rezerve, predispus fiind, în schimb, sa elimine în aceeasi zi întreaga cantitate (de vitamina C) primita prin hrana. Or, vitamina C ia parte la cresterea, dezintoxicarea si refacerea celulelor vii. O cantitate insuficienta de vitamina C în alimentatie – mai ales în timpul iernii – scade rezistenta organismului fata de infectii, creeaza indispozitie psihica, senzatie de oboseala si deprimare.
E de înteles de ce medicii si nutritionistii recomanda consumul de suc de rosii în tot timpul anului si îndeosebi în sezonul rece, când consumul de legume si fructe e mai redus, iar posibilitatea instalarii carentei de vitamine si saruri minerale în organism este destul de mare. Daca orice om sanatos are numai beneficii de pe seama consumului de suc de rosii, persoanelor cu debilitate fizica – copii sau adulti – le este cu atât mai indicat. O cantitate zilnica de 250 ml pâna la 500 ml este similara oricarui „medicament minune”. Doar în cazul persoanelor cu tulburari digestive (diaree) ca si în unele boli de rinichi, sucul de rosii trebuie privit cu rezerva sau total exclus din alimentatie.
Automedicatia, acceptare sau respingere
Automedicatia este definita ca administrarea fara reteta ori recomandare medicala personalizata a...
Comentarii