Chiar daca, practic, omul obisnuit nu le poate verifica, statisticile medicale sunt extrem de dure: in Romania, peste doua treimi din cazurile de cancer de san se depisteaza abia atunci cand au ajuns deja in stadii tarzii (3 si 4), adica atunci cand este prea tarziu sa se intervina pentru a se obtine efectele pozitive dorite. Dezinteresul, lipsa de informatii, neprezentarea periodica la medic pentru un control, fie el si de rutina, toate acestea au drept posibila consecinta amanarea diagnosticului de cancer de san. Sau, altfel spus, agravarea continua a bolii.
Ca solutie ulterioara, indepartarea chirurgicala a sanului (mesectomia) reprezinta o operatie mutilanta, care produce totodata o alterare a conditiei femeii pe toate planurile vietii: familial, social, afectiv, profesional.
In ideea de prevenire a unui asemenea deznodamant exista cunoscuta mamografie (radiografie a sanului cu risc scazut de iradiere), care – realizata in mod planificat si regulat – poate depista cancerul de san la dimensiuni mai mici de 0,5 centimetri, cu cativa ani mai devreme ca boala sa poata fi depistata prin palpare. Iata etapele de varsta si periodicitatea recomandata pentru efectuarea acestui examen medical ce poate fi deseori vital pentru femeie:
– intre 20 si 40 de ani se recomanda autopalparea manuala la 5-7 zile dupa ciclul menstrual, precum si examen clinic de specialitate, o data la 3 ani;
– la varsta de 40 de ani se recomanda prima mamografie, insotita si de un examen clinic;
– intre 40 si 49 de ani se va efectua o mamografie la fiecare doi ani, insotita de examen clinic, la care se adauga palparea lunara;
– incepand cu varsta de 50 de ani e cel mai bine ca anual sa se faca un examen clinic si o mamografie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii