Consumul de afine pe timpul iernii va poate aduce multe vitamine si va ajuta in lupta cu radicalii liberi. Cel mai indicat este ceaiul preparat din afine uscate, la rece, adica, fara foc. Pentru aceasta aveti nevoie de o jumatate de lingurita de afine uscate si doua pahare cu apa. Apa se toarna peste fructe, vasul se acopera si se lasa la macerat 8 ore (de cu seara), apoi se bea intreaga cantitate de lichid, pe parcursul zilei urmatoare.
Afinele contin tanin, acizi (citric, alic, tartric, benzoic), zahar, pectina, pectoza, albuminoide, netrilina (un compus colorat bactericida), factori vitaminici P (antacianozide). Frunzele de afin au proprietati hipoglicemiante. Sunt astringente, antiseptice, bactericide, dizolvante uric, ocrotitoare ale peretilor vasculari, antisclerotice, ameliorante ale vederii nocturne, antidiabetice.
Pentru uz intern sunt indicate in enterita, diaree, tuberculoza, constipatie, colibaciloza, sindrom entero-renal, hemoragii, tulburari circulatorii, varice, capilarita, arterita, flebita, diabet, sechele de infarct, hepatism, insuficienta biliara.
Extern, se folosesc in faringite, stomatite, afte, iar ca unguent, in micoza.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii