Cu un scenariu ce pleaca de la romanul scriitoarei Kaui Hart Hemmings, si lansat in Statele Unite in noiembrie 2001, "The Descendants" este un film cu sentimente complexe, ce da cateva lectii de viata trecand, cu umor, de la ras la lacrimi, de la fericire la tristete si chiar durere. Un film de educatie, dupa cum sustin unii critici.
Poveste de familie
Un avocat bogat din Hawaii, Matt King, jucat magistral de George Clooney, casatorit cu Joanie, se vede confruntat cu o situatie deosebita. Matt, sot iresponsabil si un tata distant fata de cele doua fiice ale sale, Alexandra de 17 ani si Scottie de 10 ani, este pus in fata dilemei daca sa pastreze sau sa vanda terenurile mostenite de la stramosii lui care au facut parte din aristocratia hawaiiana, atunci cand afla de accidentul sotiei.
Actiunea filmului urmareste calatoria pe alocuri comica, alteori tragica, a lui Matt care trebuie sa-si reconsidere trecutul si sa gaseasca o noua cale de-a trai, cand sotia lui sufera un accident nautic langa insula Waikiki, ramanand imobilizata pe un pat de spital, fiind mentinuta in viata doar de niste aparate. Matt King, afla cu stupoare, chiar de la fiica sa cea mare, Alexandra (Shailene Woodley), ce are un comportament rebel izvorat din frustrare si nesiguranta, ca sotia lui ar fi avut o relatie extraconjugala cu un agent imobiliar, Brian (Matthew Lillard), semn ca felul in care si-a tratat familia in ultimii ani, nu a ramas fara consecinte. Dornic sa isi salveze casnicia si sa restabileasca o relatie sufleteasca mai apropiata cu fetele, avocatul porneste in cautarea amantului sotiei, propunandu-si sa afle care au fost motivele ce au determinat-o pe Joanie sa se indragosteasca de alt barbat si, in acelasi timp, sa lupte cu tentatia de-a vinde pamanturile mostenite.
Intrigi, discutii intre sot si amant, prieteni ce-i sar in ajutor in aceasta perioada grea, vestea descurajanta data de medici ca sotia nu mai are sanse de a-si reveni, totul presarat cu lacrimi si durere. Filmul se incheie cu imaginea celor trei (tatal si cele doua fiice) ghemuiti pe o canapea, mancand inghetata. Matt King incearca sa devina un tata adevarat.
Regie, scenariu si productie de succes
Alexander Payne, un regizor tanar care lucreaza in America, autorul filmului de Oscar "Sideways", analizeaza minutios in "Descendentii" cazul barbatului blazat, cu ajutorul unor personaje complexe. O productie excelent cotata de criticii de film considerandu-l "unul dintre cele mai bune filme ale anului 2011, o meditatie efervescenta pe tema familiei si a responsabilitatii".
Ann Hornday de la Washington Post este de parere ca "The Descendants" este un film aproape perfect care se mentine pe linia fina dintre comedie si drama coplesitoare. Pasul gresit facut de Clooney (Matt), se petrece atunci cand face o descoperire si alearga catre casa unui vecin, lipsindu-i gratia dar alergatul este frumos, scena fiind supralicitata de spoturi publicitare si trailere care sugereaza ca "Descendentii" ar fi o comedie de situatie in stilul lui "Littie Miss Sunshine". De fapt filmul este mult mai mult, este un portret aspru dar sensibil, atent nuantat al unor sentimente in forma lor cea mai adanca, toate pe fundalul unor insule luxuriante din Hawaii, chiar daca ele nu apar exact in ipostaza cunoscuta din pliantele turistice".
Nominalizari la premii importante
Pelicula "Descendentii" a fost nominalizata pentru premiul Oscar la sectiunea "Cel mai bun scenariu adaptat" in 2012. Vom vedea rezultatul in curand. Dar filmul a castigat la Globul de Aur, la categoriile: Cel mai bun film (drama) si Cel mai bun actor – George Clooney.
Ca va fi sau nu printre castigatorii Oscarului din acest an, "Descendentii" va ramane printre filmele americane care renunta la scene violente si impuscaturi la orice pas, aducand in prim-plan lectia de viata a unei familii bogate. Cu un George Clooney in rolul principal este putin probabil sa nu se bucure de succes la public.
IOANA FLORIA
Comentarii