Adevarat simbol al orasului Bruxelles, Primaria orasului este una dintre cele mai stralucitoare cladiri din faimoasa "Piata Mare", inconjurata de altfel de edificii a caror frumusete de necontestat atrage multimea vizitatorilor. Constructia a fost inceputa in 1402 dupa planurile arhitectului Jacques van Thienen. Initial a fost construita, in trei ani, numai aripa stanga, mai tarziu completata cu cea din dreapta a carei prima piatra a fost pusa in 1444 de catre Carol Temerarul. Solicitat sa perfectioneze ansamblul, Jean van Ruysbroeck a ridicat elegantul turn central in 1449. Dupa 16 ani Martin van Rode a impus ridicarea statuii Sfantului Mihail in varful turnului. Statuia de arama a devenit protectoarea orasului in credinta celor mai multi dintre locuitori. Cele mai frumoase piese sculpturale in piatra din secolul al XV-lea si-au gasit loc pe fatada edificiului.
Construita in trei etape Primaria nu a incetat sa-si modifice atat exteriorul cat si interioarele cu nimic mai prejos de ceea ce putem vedea din afara. Scara denumita "a leilor" a servit multa vreme ca singura intrare. A fost impodobita cu imagini animaliere in 1770. Sub porticul aripii drepte au fost descoperite cele mai frumoase exemplare de arta specifica Brabantului, un adevarat "limbaj" de pietre ezoterice, adesea destul de greu de descifrat. Cele doua fatade laterale expun imaginile unor cetateni celebri ai orasului ca pictorul Bernard van Orley, poetul J.B. Houwaert, pictorul Roger van der Weyden, anatomistul André Vesale, pictorul arhitect Jean Breugel de Velours, omul de stat si poetul Marnix de Sainte-Aldegonde, cronicarul Jean De Potter.
In interior triumfa arta flamanda, printr-o revarsare de tapiserii, picturi, fresce, sculpturi in piatra si in lemn. La primul etaj sunt aliniate statuile prezentandu-i in picioare pe suveranii tarii si guvernatorii provinciilor. In dreapta se afla doua cabinete de lucru. Primul este decorat cu o tapiserie din secolul al XVI-lea, iar cel de al doilea cu portretele primarilor care s-au succedat din 1830.
La stanga o scara conduce spre alte cabinete infrumusetate de asemenea cu o multitudine de opere de arta. In fata, un coridor se intinde spre Sala de Consiliu, unde se reuneau odinioara oamenii de stat din Brabant. In prezent este ocupata de Consiliul Comunal. Plafonul, pictat de Victor Janssens, prezinta o adunare de zei in care Jupiter ofera o coroana unei femei, alegorie a unei ducese de Brabant.
Vizitele in Primarie sunt permise cu regularitate, in grup, la anumite ore. Cu aceasta ocazie pot fi admirate Marea Galerie, Sala Maximilian, Cabinetul primarului, Sala Gotica si Sala pentru Casatorii.
Edificiul nu infrumuseteaza numai "Piata Mare". In spate, margineste Strada Arnigo printr-o aripa de data mai recenta. A fost construita intre 1708-1717 in stil Ludovic al XIV-lea sub directia lui Cornelis van Nerven. Ea a luat locul unei vechi hale de tesaturi, ridicata in 1353 si distrusa in 1695 de un bombardament lansat de Maresalul de Villeroy la ordinul regelui Frantei. Bombardamentul a fost pe cat de distrugator pe atat de inutil, dar Primaria a ramas pe locul ei, fiind considerata una dintre cele mai remarcabile monumente civile de pe batranul nostru continent.
IRINA STOICA
Comentarii