Cand vine vorba despre imbolnavire, sigur ca nimeni nu-si doreste sa fie subiectul unei asemenea situatii, dar in acelasi timp trebuie sa recunoastem valabilitatea absolut incontestabila a ideii potrivit careia boala nu alege, iar moartea nu iarta pe nimeni. Nu e nimic sinistru aici, ci urmarea fireasca, si de catre noi, a unor legi universale. Adica a Universului! Iar acum, fiindca deja ne aflam in „inima” sezonului de toamna, nu putem evita subiectul devenit clasic, desi medicina moderna se pare ca progreseaza cu fiecare clipa in mod fabulos. Ma rog…
Realitatea este ca racirea timpului cu doar cateva grade determina in fiecare toamna o crestere considerabila a numarului de persoane racite, diagnosticate cu infectii respiratorii acute. Dintre acestea, majoritatea sunt copii. Totodata, destul de numerosi sunt si cei cu bronsita si pneumonii. Specialistii afirma ca una dintre cauzele cele mai frecvente de imbolnavire este faptul ca oamenii se imbraca neadecvat temperaturilor de afara. Trebuie spus ca energia critica din perioada toamnei poate provoca decalajul dintre ceea ce simtim si ceea dorim.
Tinand cont, obligatoriu, si de faptul ca acum au intrat serios in materie si scolile – deci un mediu colectiv cu grad de risc inalt in asemenea situatii – va recomandam asadar sa urmati regulile de mai jos: – in alimentatie puneti accentul pe peste si fructe de mare; – temperatura aerului in incaperea unde au loc cursurile si restul activitatilor curente nu ar trebui sa fie mai mare de 20 de grade; – nu se recomanda niciun fel de activitate de natura agricola, deci presupunand lucrul pamantului, indiferent ca vorbim despre copii ori adulti.
Elevii se pot prezenta la cabinetul scolar in cazul in care necesita medicatie, unde li se poate acorda un prim ajutor de catre medicul scolar. Un sfat al medicului extrem de important ar fi ca parintii sa nu ii trimita pe copii la scoala sau la gradinita in perioada cat sufera de astfel de boli contagioase, pentru a nu afecta intreg colectivul. Cel mai periculos este in colectivitatile de copii mici, si anume in crese, unde copiii mananca si dorm impreuna, fapt care ii expune riscului de a contracta diverse viroze.
De asemenea, parintii trebuie sa fie atenti si la medicatia pe care o ofera copiilor, deoarece de multe ori aceasta nu este una potrivita in cazul in care nu coincide cu cea prescrisa de medic. In acelasi timp, in mod normal si legal, in ecuatie intra si farmacistii, care nu ar trebui sa elibereze antibiotice fara indicatia medicului. Ceea ce totusi se poate da unui copil cu febra sunt antitermice de tipul Paracetamolului, Nurofenului, Ibalginului, o Vitamina C, lichide, dar asta pana ajunge la medic, care va fixa diagnosticul exact si tratamentul cel mai potrivit.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii