Capitala a Madagascarului si cel mai mare oras din tara, Antananarivo este situat in centrul insulei intr-o zona stancoasa, la o altitudine de 1300 metri. A fost fondat ca o fortareata in 1625 si, in 1797, a fost declarat capitala regilor Merina. Numele sau insemna „Orasul celor 1000”, 1000 fiind numarul soldatilor care il pazeau. Ani in sir, Antananarivo fusese pradat de hotii Hova, dar dupa aparitia garzilor, furturile au scazut simtitor. Regele Radama I a consfintit Antananarivo drept capitala intregii insule, nu doar a unei parti a acesteia, stabilindu-si resedinta in palatul Rova care a functionat multa vreme in aceasta calitate.
In 1895 orasul a intrat sub dominatie franceza, fiind inclus in protectoratul respec-tiv. Asa s-a impus limba franceza care este vorbita curent alaturi de dialectele locale. Au urmat ani de remodelari si reconstructii, populatia a crescut simtitor ca numar, multi venind aici si de pe alte insule. In 1966 statul Madagascar si-a castigat independenta si a urmat o perioada de prosperitate. Totusi tara a ramas una dintre cele mai sarace din lume, economia fiind slab dezvoltata, locuitorii traind din productia de plante specifice, care nu pot fi cultivate in alte zone, din exportul de tigari si fabricarea de haine.
Orasul modern, cu universitate si aeroport, este dominat de doua forturi stravechi ridicate pe dealurile estice. Impartit in trei dupa nivelele de altitudine, legate intre ele prin scari, Antananarivo este format de fapt din trei orase, cumuland peste 6000 de biserici, o Catedrala Anglicana si una Romano-Catolica.
Cele trei zone sunt cunoscute sub numele Orasul de Jos, Platoul Colbert constituind nivelul intermediar si Orasul de Sus. Acesta din urma prezinta cele mai atractive constructii pentru cei care ajung aici. Printre acestea se numara Palatul Reginei, Vechiul palat al prim-ministrului tarii, Palatul de Justitie, biserici impunatoare si vile elegante in stil colonial. Tot aici se afla monumentul soldatilor care au murit pentru Franta. De sus se poate contempla o minunata priveliste a intregii metropole.
Zona intermediara este una rezidentiala cu strazi elegante, numeroase restaurante de lux, terase cochete si gradini inmiresmate de multimea florilor colorate. Aici poti strabate piata in aer liber, Andohalo si poti admira Catedrala Anglicana Saint Laurent, construita in 1889 si cea mai veche scoala din oras datand din 1822.
Orasul de jos este preferat de amatorii de cumparaturi. Este strabatut de Bulevardul Independentei, principala artera comerciala a urbei si dominata de numeroase cladiri remarcabile, realizate in stil francez.
La cativa kilometri sud-vest de oras se afla Parcul Simbazaza, un parc imens asezat pe un deal. Aici se afla o gradina zoologica si una botanica. Despre gradina zoologica se spune ca gazduieste una dintre cele mai bogate colectii de animale salbatice din Madagascar, cu multe specii unice, printre care lemurienii. Gradina are si muzee cu sculpturi tribale si scheletul unei pasari elefant. Muzeul de paleontologie si cel de etnologie evoca astfel viata si istoria unei culturi stravechi.
In perioada coloniala si in primii ani de dupa independenta, orasul era cunoscut sub numele de Tananarive si a constituit intotdeauna o atractie nu atat pentru frumusetea sa arhitectonica, ci pentru exotismul sau, pentru rezervatiile de crocodili si maimute si, mai ales, pentru povestile despre pietrele pretioase care constituiau candva o mandrie a intregii insule.
IRINA STOICA
Comentarii