Mai in gluma, mai in serios, o vorba veche spune ca „om e cel care raceste vara si nu stranuta iarna”. Sigur ca nu e deloc de dorit nici sa ne imbolnavim, nici macar sa stranutam ocazional. In orice caz, fiindca deja ne aflam intr-o perioada a anului cand ne pregatim pentru sosirea sezonului rece, e cazul sa ne gandim serios si cum am putea sa prevenim – nu sa asteptam „ocazia” de a ne trata – afectiunile specifice acestor luni. Unul dintre cele mai redutabile preparate in acest sens provine, nu din laboratoarele farmaceutice ori din bordeiul „babei doftoroaia”, ci… din bucataria indiana: pasta de ghimbir cu usturoi.
Daca doriti sa beneficiati de inca o metoda de a lupta impotriva racelilor si sa depasiti iarna fara probleme, pregatiti-va aceasta pasta; este foarte simplu si usor de preparat si se poate pastra in conditii perfecte la frigider. Ingredientele necesare sunt: – 1/2 cana cu catei de usturoi curatati de coaja; – 1/2 cana cu ghimbir curatat si taiat felii subtiri; – una-doua linguri ulei de floarea-soarelui; l 1/2 lingurita cu sare.
Preparare si utilizare. Curatati usturoiul si ghimbirul. Daca nu aveti la dispozitie un mixer, puteti da pe razatoarea fina usturoiul si ghimbirul, apoi amestecati pasta rezultata cu ulei si sare. Se foloseste o lingurita de pasta la mancare. Prajiti pe foc domol circa 20 de secunde, apoi adaugati ingredientele pe care le mai prevede reteta mancarii respective: ceapa tocata, legumele, orezul. Atentie: trebuie sa nu se mai simta deloc mirosul de crud al usturoiului inainte sa adaugati alte ingrediente in mancare. De asemenea, cand pregatiti aperitivele, puteti adauga o lingurita de pasta in compozitia respectiva.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii