• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 30 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 30 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Toxiinfectiile alimentare un pericol in sezonul cald

Toxiinfectiile alimentare un pericol in sezonul cald

28 ianuarie 2001
in Consultatii fara plata
A A

          Toxiinfectiile alimentare se înscriu printre afectiunile acute digestive cu o incidenta deosebit de crescuta în timpul verii. Având în vedere ca boala apare în urma consumului de alimente contaminate cu anumite specii bacteriene sau cu toxinele generate de acestea si ca temperatura ridicata este un factor favorizant al multiplicarii germenilor patogeni, e de înteles de ce vara trebuie sa avem mult mai multa grija sa ne ferim de pericolul contaminarii.

          Toxiinfectiile alimentare se înscriu printre afectiunile acute digestive cu o incidenta deosebit de crescuta în timpul verii. Având în vedere ca boala apare în urma consumului de alimente contaminate cu anumite specii bacteriene sau cu toxinele generate de acestea si ca temperatura ridicata este un factor favorizant al multiplicarii germenilor patogeni, e de înteles de ce vara trebuie sa avem mult mai multa grija sa ne ferim de pericolul contaminarii.
          
           Armata” microorganismelor capabile sa declanseze o toxiinfectie alimentara are destui reprezentanti: fie Salmonella (implicata, în întreaga lume ca si în tara noastra, în majoritatea cazurilor de toxiinfectii alimentare – peste 60%), Proteus, Escherichia coli, Stafilococul enterotoxic, Clostridium botulinum etc.
           Sursa de infectie este constituita atât de animale, cât si de om. În toxiinfectiile alimentare cu salmonele (deci cele mai frecvente) principalul izvor de infectie este reprezentat de animale, mai exact de produsele alimentare de origine animala, evident contaminate. Alimentele pot fi contaminate de la origine (cum ar fi laptele provenit de la vaci cu mastita stafilococica ori carnea rezultata prin sacrificarea animalelor cu salmoneloze) sau se pot contamina pe parcursul diferitelor etape de manipulare, depozitare sau preparare. Pentru ca alimentul contaminat sa poata provoca o toxiinfectie alimentara trebuie sa contina un numar mare de germeni (între 1 si 10 milioane de germeni pe gram de aliment) sau o anumita cantitate de toxina fabricata de acestia, conditii care apar prin: u pastrarea alimentelor la o temperatura convenabila dezvoltarii bacteriei respective u trecerea unei durate între momentul contaminarii alimentului si momentul consumului u insuficienta prelucrare termica a alimentului respectiv, necesara pentru distrugerea germenului sau a toxinelor acestuia.
          
           Care sunt alimentele care produc cel mai frecvent toxiinfectii alimentare?
          
          – Carnea si preparatele de carne (carne tocata, parizer, sunca, salamuri crude, cârnati).
          – Pestele si produsele de peste, proaspete sau conservate în ulei.
          – Ouale si preparatele cu oua, îndeosebi ouale de rata, consumate incomplet fierte sau folosite crude la prepararea cremelor sau maionezei.
          – Laptele si produsele lactate (smântâna, brânza si casul proaspat), provenite de la animale contaminate.
          – Prajiturile, înghetata, cremele, frisca, budincile cu oua.
          
          Cum îsi semnaleaza prezenta o toxiinfectie alimentara?
          
           Debutul este brusc, brutal, alarmant si survine dupa 12-36 de ore de la consumarea alimentului infestat. Produce o stare de rau general cu senzatia de epuizare totala, însotita de dureri de cap, ameteala, frisoane, greturi, varsaturi, colici abdominale, paloare, sudori reci. Diareea este constituita din scaune apoase, galben-verzui, urât mirositoare, cu mucozitati si, uneori, cu striuri de sânge. Febra se instaleaza si ea înca de la debut, ridicându-se la 39-40 de grade si se mentine câteva zile (chiar sub tratament), ajungând la normal în 5-6 zile în formele mai usoare si în 7-10 zile în formele mai severe.
          
           Cum evolueaza?
          
           În formele mai usoare, comune, totul se normalizeaza în câteva zile. Eliminarea salmonelelor prin scaun înceteaza de asemenea în câteva zile si numai în 10-20 din cazuri se poate prelungi 10-14 zile. În formele severe, evolutia se poate prelungi 10-14 zile, cu tulburari digestive importante si alterarea starii generale a sanatatii. În formele de intoxicare masiva, în 48 de ore de la declansarea bolii, se poate produce chiar decesul. Copiii sunt cei care cad cel mai adesea victime ale acestor forme grave. Indiferent însa de vârsta, la declansarea primelor semne care anunta instalarea unei toxiinfectii alimentare, trebuie solicitata asistenta medicala. Formele mai usoare se pot trata si la domiciliu, dar, ideal este ca medicul sa fie cel care, în urma consultului clinic si pe baza examenelor de laborator, evalueaza gravitatea situatiei si riscurile aparitiei unor complicatii, tot acesta fiind în masura sa decida oportunitatea tratamentului la domiciliu sau în spital.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Crema de salata verde

Urmatorul Articol

Friptura marinata din carne de porc

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Friptura marinata din carne de porc

Rulouri din carne de vitel

Müssli din fulgi de ovaz

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.