Se poate intampla brusc sau pe neobservate. Incerci sa duci cana cu ceai la gura, sa te imbraci, sa-ti pui in spate un mic rucsac, dar o durere insuportabila a umerilor te impiedica s-o faci. Uneori, nici somnul nu mai e complet, din acelasi motiv. Cele mai afectate de tendinitele umarului sunt tinerele femei active. Prima solutie – nu fortarea zonei dureroase, ci consultatia medicala. Dupa lombalgie, tendinita umarului este a doua afectiune grava cu care sunt asaltati reumatologii. Principalul responsabil este acromionul, o mica proeminenta osoasa, de care se freaca tendonul ce leaga muschiul de os, astfel iritandu-se. Prezenta depunerilor de calciu face ca orice miscare sa genereze dureri si mai mari, situatie intalnita in circa 30% din cazuri.
Cauze si efecte
Faptul ca anumite persoane dezvolta tendinite asociate cu calcifieri nu are insa legatura cu cantitatea de calciu consumata zilnic. Prin urmare, nu e cazul ca pacientii respectivi sa fie privati de produsele lactate in alimentatie, in schimb e necesara o foarte buna hidratare. Afectiunea este, intr-adevar, handicapanta, dar daca este tratata inainte sa se cronicizeze, ea va disparea in cateva saptamani. Totodata, trebuie mentionat ca nu are legatura cu artroza si nu antreneaza o ruptura de tendon, decat in cazuri de exceptie.
De la pastile, la unde de soc
In tendinite, medicul prescrie de obicei antalgice si antiinflamatoare (pe cale orala si unguente locale), pentru zece zile. Totodata, se impune repausul relativ al umarului bolnav – nici treburi casnice, nici sport – iar vindecarea survine astfel in circa 80% din cazuri. Daca durerea persista, se poate incerca procedura cu infiltratii (trei sedinte, la interval de cate o saptamana): injectarea in jurul tendonului afectat a cortizonului, care actioneaza si impotriva durerii, si impotriva inflamatiei. De asemenea, se poate recurge si la fizioterapie, cu ajutorul unui aparat care emite spre zona umarului ultrasunete sau unde scurte, menite sa reduca inflamatiile. In unele cazuri, terapeutul maseaza si ceafa, pentru determinarea muschilor gatului.
O alta metoda de tratament, mai recenta, o reprezinta undele de soc. Este vorba despre un aparat care emite unde sonore discontinue, asemanatoare celor utilizate la eliminarea calculilor renali. Ele stimuleaza vascularizarea tendoanelor si accelereaza cicatrizarea leziunilor. Inconvenientul este ca aceasta tehnica e uneori dureroasa, in schimb are eficacitate ridicata: peste 70% de reusite, dupa sase saptamani.
Cazuri speciale
Tendinita cu calcifiere impune interventii speciale, incluzand posibilitatea realizarii unei fragmentari („trituratie”), cu punctia micilor placi calcifiate, spalare si aspirare. In 20% din cazuri, depunerile de calciu respective se indeparteaza prin interventie chirurgicala.
Operatia se impune in schimb foarte rar, daca nu exista depuneri de calciu. Ea consta in practicarea unei acromioplastii („razuirea” unei parti din os) si netezirea tendoanelor; este o interventie efectuata sub anestezie generala, dureroasa si necesita mai multe zile de spitalizare, apoi circa doua luni de reeducare blanda, prin balneoterapie – 2-3 sedinte pe saptamana.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii