Oxigenarea nesatisfacatoare a creierului si a restului organismului implica riscuri majore de imbolnavire, nu numai la nivelul sistemului respirator, ci si al celui circulator, al celui locomotor etc., pentru a nu mai vorbi despre socul produs asupra creierului, soc ce poate deveni fatal. In cele ce urmeaza, ne vom referi la tratarea blanda a doua probleme de respiratie doar in aparenta minore, caci ele pot genera probleme cat se poate de serioase. Nasul infundat este pus in relatie, de obicei, cu o raceala, insa nu doar aerul rece si umed e vinovat pentru acest real disconfort.
Fumul si ceata, polenul si spray-urile, sedentarismul si alte asemenea elemente incluse in viata noastra cotidiana se adauga in mod frecvent la principalele cauze de infundare a nasului. Presopunctura este o terapie complementara accesibila, ce poate ameliora considerabil starea pacientului.
Intr-un limbaj conventional, cele doua puncte ale nasului infundat utilizate de terapeuti se numesc „laturile vantului” (pe ceafa, la limita dintre par si piele) si „primirea parfumului” (pe fata, de-a dreapta si de-a stanga narilor). Asupra acestor puncte de protectie energetica se apasa de cate 10-12 ori, inspirand si expirand adanc. Se face o pauza de doua-trei secunde, apoi se reiau secvential reprizele, de trei-patru secunde, apoi se reiau secvential reprizele, de trei-patru ori pe zi, cu insistenta inainte de culcare. Procedura se asociaza cu bai de abur (cu flori de musetel sau tei), dar trebuie avut in vedere faptul ca pacientul nu va mai iesi din casa, pana a doua zi, deoarece vasodilatatia capilarelor favorizeaza o recidiva turbulenta.
De asemenea, trebuie evitata caldura excesiva din locuinta. Pentru umezirea atmosferei, se pot folosi plante ornamentale de interior; se pulverizeaza zilnic apa in incaperi; daca functioneaza caloriferul, se va aseza pe acesta o tavita cu apa, adanca de 5-6 centimetri. La sfarsitul manevrelor de presopunctura, se loveste repede, cu mana „moale”, utilizandu-se varfurile degetelor, intreaga portiune a capului. Totodata, se recomanda uleiul de migdale dulci in amestec cu suc de usturoi (o parte suc de usturoi, la noua parti ulei de migdale, instilat in nari; tratamentul se face pana la eliminarea problemei.
Sforaitul reprezinta o problema serioasa, atat pentru cel afectat, cat si pentru persoanele nevoite sa-l suporte, aflandu-se in preajma subiectului. Contrar unei impresii mai degraba anecdotice, manifestarea nu este specifica barbatilor, ci apare la ambele sexe, predominant la sexul „tare” si crescand in frecventa odata cu varsta. Mai trebuie spus ca persoana afectata nu este nicidecum un „terorist”, ci un om cu probleme. El, de fapt, lupta cu o respiratie chinuitoare, incompleta, care-i agreseaza sanatatea: prezinta dureri de cap, stari de somnolenta in timpul zilei, tulburari nervoase, irascibilitate accentuata. O serie intreaga de factori contribuie la aparitia sforaitului: lungimea valului palatin, ingustarea faringelui cauzata de inflamarea amigdalelor, fumatul, obezitatea, consumul de alcool, dormitul pe spate, folosirea somniferelor, dar si somnul profund.
Probleme respiratorii care survin in timpul sforaitului micsoreaza durata oxigenarii sangelui. De aici, si neajunsurile remarcate, carora li se pot asocia unele tulburari individuale (stari depresive, scaderea capacitatii fizice, cresterea tensiunii arteriale, insuficienta ventriculara sau aritmii cardiace). In asemenea conditii, se pot lua unele masuri de remediere a problemelor, in conditiile in care nu exista un medicament anti-sforait. Iata-le pe cele mai eficiente si mai accesibile: – scaderea in greutate; – renuntarea la consumul de bauturi alcoolice inainte de culcare; – evitarea dormitului pe spate; – consumarea unei cine frugale; – pe cat posibil, evitarea folosirii somniferelor; – schimbarea pozitiei persoanei care sforaie. In ce priveste relatia cu „victimele colaterale” (de obicei, sotul/sotia), se recomanda sa se evite conflictele pe aceasta tema, mai ales ca victima are de obicei si un complex legat de problema sa. Se poate ajunge si la dormitul in camere separate, insa componenta psihica poate fi cel putin atenuata, prin abordarea situatiei cu… umor! De asemenea, medicii pot decide tratamentul chirurgical de indepartare a vegetatiilor adenoide (polipi) si a amigdalelor hipertrofiate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii