Rotavirusul este un virus care poate aparea indiferent de varsta victimei sale. Infectia cu acesta se poate manifesta cu febra cu valori inalte, prin varsaturi alimentare si bilioase, dar si prin scaune apoase. Privitor la categoriile cele mai vulnerabile la el, trebuie spus ca Rotavirusul se transmite pe cale fecalo-orala, cel mai frecvent la copii, dar aceasta nu inseamna ca nu este afectat si adultul. Cel mai frecvent se manifesta printr-o febra puternica, de aproximativ 39-40 de grade Celsius, care dureaza 3-4 zile inainte de debutul celorlalte simptome, respectiv a varsaturilor care, la randul lor, dureaza 4-5 zile, si a scaunelor apoase, ce pot merge, variabil, de la trei pana la cinci zile. Maladia da in general o gastoenterocolita.
Infectiei cu Rotavirus trebuie sa i se acorde o atentie deosebita, deoarece simptomele acesteia pot fi confundate cu manifestarile altor boli, cum ar fi alte tipuri de gastroenterocolite, diverse toxiinfectii alimentare etc. La nivelul tarii noastre, din pacate, exista o subraportare a infectiei cu Rotavirus.
Vestea buna este insa ca infectia despre care vorbim poate fi prevenita. Una dintre metode, pe langa mentinerea unei igiene corespunzatoare, este vaccinarea. O spalare abundenta cu apa si sapun a mainilor – transmiterea Rotavirusului fiind, reamintim, fecalo-orala – rezolva practic aceasta cale de transmitere, eliminand varianta respectiva. Prin urmare, nu ar trebui sa consumam alimente daca suntem la locul de joaca, intr-un parc, intr-un mall etc., fara sa respectam regulile de igiena. In afara acestui lucru mai putem utiliza si vaccinul impotriva Rotavirusului, vaccin care se face la varsta de 4 luni si la 8 luni si care este protectiv pe anumite tulpini. In functie de severitatea bolii, tratamentul se face prin internare in spitale de pediatrie sau de boli infectioase.
De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata infectiei cu Rotavirus si in timpul sarcinii. Desi nu exista studii care sa releve afectarea fatului de catre virus, este recomandat ca gravidele sa respecte cu foarte mare atentie masurile de igiena. Nu in ultimul rand, avand in vedere ca, totusi, e vorba despre un agresor pentru care varsta victimei sale nu conteaza neaparat, sa adaugam ca persoanele care observa orice simptom ce ar putea avea legatura cu o posibila infectie cu Rotavirus trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii