Organismul uman se prezinta aproape identic din punct de vedere anatomic si functional, cu unele exceptii, indiferent de locul de pe mapamond. Astfel se explica si faptul ca anumite tipuri de preparate si tehnici terapeutice din zone ale lumii aflate la departare una de cealalta sunt uneori foarte asemanatoare si la fel de eficace aplicate in aceleasi patologii. Va prezentam mai jos ceea ce unii nu ezita sa califice drept remediu secret contra sinuzitei.
Mai ales acum, in sezonul rece, nu putini sunt cei care se lovesc de aceasta afectiune cronica, sinuzita, care poate avea efecte secundare deosebit de grave, intrucat este vorba despre afectarea sinusurilor; or, aceste canale sensibile sunt situate in zona superioara a capului, la distante infime de ochi sau creier. Asadar, unul dintre remediile cele mai simple, de care multi au auzit, il constituie spalaturile nazale. Iata cum se pot realiza cat mai eficient aceste proceduri si care sunt efectele lor!
Pentru a efectua spalaturi nazale, cel mai avantajos este sa-ti procuri un vas special (asa-numitul vas neti). In principiu, acesta este folosit de multimilenara medicina traditionala ayurvedica, din indepartata Indie. Pasii care trebuie sa fie urmati sunt:
– prepararea solutiei nazale: avem nevoie de sare, praf de copt (bicarbonat de sodiu), un vas neti pentru irigare nazala, o lingurita sau o lingura, un vas de o jumatate de litru. Se ia o lingurita de sare si o jumatate de lingurita de praf de copt si se pun in vas, dupa care se adauga 1/2 litru de apa calduta. Se amesteca bine, dupa care se transfera in vasul de irigare;
– efectuarea spalaturii nazale: ne aplecam deasupra unei chiuvete, la un unghi de 45 de grade si rotim capul in asa fel incat o nara sa fie deasupra celeilalte. Introducem „varful” vasului in nara de deasupra, cu blandete. Vom avea grija grija sa fie aproximativ etans, dar nu presand asupra septului. Respiram pe gura si apoi ridicam vasul de irigare astfel incat solutia sa curga prin nara. In numai cateva momente, ea se va scurge prin nara de dedesubt. Repetam procedeul pentru cealalta nara. La final expiram bland pe nas si, daca e nevoie, suflam nasul incet intr-o batista.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii