Nu de putine ori, auzim pe canalele media sloganuri de tipul „consumul excesiv de sare/zahar/grasimi etc. dauneaza grav sanatatii”, dar niciodata nu se comenteaza mesajul respectiv pentru a fi chiar util populatiei. In mod logic, orice exces alimentar afecteaza echilibrul organismului. Daca vorbim despre un anume tip de produse (cele cu multa sare, de pilda), trebuie facute si delimitari, trimiteri catre numeroasele categorii de consumatori – in functie de varsta, sex, starea sanatatii, conditii si regim de viata s.a.m.d. – amanunte esentiale in utilizarea cu adevarat eficienta a sfatului mentionat.
In acest sens, ne vom referi mai jos la o situatie intalnita, la un moment dat in orice familie. Astfel, oamenii de stiinta americani au stabilit ca un aport redus de sare in meniul adolescentilor diminueaza riscul de hipertensiune si de boli cardiovasculare la maturitate si mai ales in perioada batranetii.
Sarea e necesara, dar cu masura
Potrivit constatarilor, in medie, un adolescent consuma in jur de 9 grame de sare pe zi. Daca aceasta doza ar fi redusa la 6 grame, atunci probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arteriala la o varsta de 30-50 de ani ar scadea cu 63%! Diminuand cantitatea de sare in alimentatia zilnica, considera expertii, adolescentii isi vor proteja sanatatea mai tarziu in viata. De asemenea, ei atrag atentia ca cea mai mare cantitate de sare provine din produsele mult indragite de tineri: pizza, chips, alune sarate si altele asemenea.
In acelasi timp, consumul de pizza de catre copii si adolescenti suplimenteaza cu 83, respectiv 230 numarul caloriilor acumulate comparativ cu zilele cand nu este consumat acest produs. De asemenea, pizza aduce in plus intre 3 si 5 grame de grasimi saturate si intre 100 si 400 de miligrame de sare. Acest lucru arata ca, in zilele in care se consuma pizza, dieta acestor copii nu este echilibrata, in conditiile in care nutrimentele acestui produs trebuie limitate.
Un fel de mancare, mai putin gustare
In cadrul studiilor practice, tinerii au fost chestionati cu privire la alimentele pe care le-au consumat in ultimele 24 de ore, de doua ori intr-o perioada de zece zile, iar pentru copiii mici, la intrebari au raspuns parintii. Conform rezultatelor sondajului, 20% din copii mai mici au mancat pizza cu un continut de 408 calorii, iar 23% din adolescenti au mancat pizza cu un continut de aproximativ 624 de calorii, ceea ce este de fapt mai putin decat au inregistrat anchetele precedente.
Pentru copiii sub 18 ani se recomanda intre 1.200 si 2.200 de calorii pe zi, in functie de varsta exacta si sex. Consumul de pizza pe post de gustare a fost asociat cu acumularea suplimentara de calorii, grasimi si sare, mai mult decat atunci cand acest produs este consumat la pranz sau la cina, au constatat autorii.
Potrivit nutritionistilor, „pizza are un efect negativ atunci cand se serveste drept gustare. Nu multi copii consuma pizza ca gustare dar este in mod categoric ceva ce nu trebuie sa faca”. Alti specialisti in nutritie si sanatate publica atrag atentia totusi ca, atunci cand consuma pizza la pranz sau cina, oamenii au tendinta sa renunte la salata, ceea ce nu e un lucru pozitiv.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii