Despre imensele avantaje pentru sanatate ale hranirii la san a bebelusilor, practic, se stie poate de milenii intregi, dar in ultimele decenii s-au aflat si argumente de necontestat in sprijinul acestei idei. O serie de cercetari realizate de specialisti americani in domeniul dezvoltarii copiilor de varste mici se adauga numarului tot mai mare de dovezi care arata ca alaptatul este crucial pentru dezvoltarea umana. Conform studiilor, sugarii alaptati la san dezvolta plamani mai puternici decat confratii lor care nu sunt alaptati, chiar si in cazul mamelor cu afectiuni respiratorii cum ar fi astmul.
Efectuand o analiza detaliata a literaturii publicate despre acest subiect, raportul a tinut sub observatie 1.500 de copii, de la nastere pana la implinirea varstei de 14 ani, comparand procentajul de astmatici dintre cei alaptati exclusiv si cei alaptati partial sau care nu au fost deloc alaptati.
Cercetatorii au descoperit ca alaptatul exclusiv a fost metoda cea mai buna de a asigura plamani puternici si sanatosi care sa retina o cantitate mai mare de aer si sa sufere pierderi mai reduse. Convingerea anterioara era ca mamele care au astm transmit, la randul lor, mai departe aceasta afectiune copiilor, daca ii alapteaza la san, precum si ca alaptatul indelungat mareste riscul copiilor de a dezvolta amintita afectiune. Noul studiu arata ca acest lucru este fals, demonstrand ca, de fapt, alaptatul poate sa reduca in mod semnificativ riscul copilului de a avea astm, in timp ce copiii care nu sunt alaptati sunt mult mai predispusi sa dezvolte atat aceasta afectiune, cat si alte maladii respiratorii.
Un alt studiu, de data aceasta european, a descoperit ca sugarii hraniti cu lapte praf in loc de lapte matern prezinta cu 50% mai multe riscuri sa dezvolte astm cronic. Chiar si suplimentarea laptelui matern cu alte alimente s-a dovedit a avea efect daunator, marind riscul de astm cronic cu 20% in comparatie cu cazurile copiilor hraniti exclusiv la san.
Potrivit cercetatorilor, aceasta este o dovada ca alaptatul mareste volumul plamanilor, indiferent daca mama sufera sau nu de astm. Daca volumul plamanilor este marit, e mai putin probabil sa devii astmatic. De aceea, este important sa li se spuna chiar si mamelor care sufera de astm sa isi alapteze copiii. Intr-un studiu similar, cercetatorii francezi au descoperit la copiii hraniti cu lapte praf un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cronice, decat la copiii alaptati. Acest studiu arata cum copiii isi dezvolta cu totul diferit sistemul metabolic si pe cel hormonal, in functie de laptele cu care sunt hraniti: de la san sau din formula sintetica.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii