Situata la nord-vest de Drobeta-Turnu Severin, Manastirea Topolnita are hramurile Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si Sfintii Imparati Constantin si Elena. Traditia spune ca manastirea, cu obste de calugari, a fost zidita in secolul al XIV-lea de Sfantul Nicodim. Se pare ca pe vatra acesteia a fost ridicat actualul locas. Constructia dateaza din 1646, din timpul lui Matei Basarab, ctitori fiind Lupu Buliga, vel capitan si sotia lui Stanca, ale caror morminte se afla in partea dreapta a pronaosului, in partea stanga fiind cel al Stoichitei, fiica lor moarta in 1653.
Secularizarea din 1864 ii determina pe calugari sa paraseasca schitul si chiliile se distrug. In 1912 Comisia Monumentelor Istorice face unele reparatii bisericii si construieste trei chilii, in 1930 Episcopia Ramnicului si Noului Severin reinfiinteaza schitul si, in 1937, staretul Filip Florescu reuseste sa construiasca doua chilii de lemn. In 1948, staretul Gratian Rudoc sculpteaza si monteaza el insusi intregul mobilier din biserica. In anii comunismului, o lunga perioada, biserica a fost parasita, vizitata doar din cand in cand de un paznic si slujind uneori de adapost pentru ciobani. De aceea, lucrarile de restaurare de dupa 1990 s-au prelungit vreme indelungata.
Biserica in forma de cruce, are ziduri groase din caramida si piatra si o turla mare, tot din zid, deasupra naosului, acoperita cu tigla, in vreme ce restul constructiei este acoperit cu sindrila. Pronaosul, mai mic decat naosul, este despartit de acesta printr-un zid cu o intrare de marimea unei usi. Peretii sunt perforati de ferestre inguste iar in exterior, sub streasina, se remarca mai multe randuri de caramida in relief, asezate in muchie. Catapeteasma din 1762 a fost ridicata din lemn aurit si impodobita cu icoana de hram, ferecata in argint, dar a suferit si ea rigorile timpului.
Pictura originala, in stil bizantin, a fost facuta pe cheltuiala vel-paharnicului jupan Curea, fiul lui Lupu Buliga. Realizatorii acesteia au fost zugravul Gheorghe Grecul si Dima Romanul. Frescele au fost spalate in 1920 si se mentin si in zilele noastre. Remarcabila este fresca exterioara vestica, reprezentand „Judecata de Apoi” si amintind manastirile din Moldova.
Biserica a fost si ea ancorata in istoria tarii. Intre zidurile ei au gasit loc de refugiu si de rezistenta, in timpul lui Tudor Vladimirescu, doi vestiti capitani de panduri: Catui Olteanul si Simion Mehedinteanu, faptul fiind consemnat pe o placa memoriala de pe zidul clopotnitei, aflata la intrare. Manastira are turn de straja si ziduri inconjuratoare iar intre 1992-1993 a fost stramutata aici biserica de lemn din satul Spineni, comuna Baiesti, construita in 1832 si inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
IRINA STOICA
Comentarii