De obicei, pacientilor cu caderi masive de calciu (ce genereaza spasmofilie) sau celor cu lipsa de calciu in sânge li se administreaza calciu anorganic, insa efectul este de scurta durata. Uneori acest tratament este contraindicat. Pentru ca – spun unii specialisti – in asemenea situatii trebuie dat de fapt magneziu si nu calciu. Se stie ca magneziul actioneaza cel mai eficient impotriva crampelor musculare. Pe de alta parte, corpul produce calciu din magneziu, magneziu din calciu, calciu din siliciu etc., reactii ce au nevoie de oxigen, heliu, azot, carbon sau hidrogen, elemente care se gasesc din belsug. Iata un exemplu comun, rural, daca vreti, dar edificator: vaca se hraneste numai cu fân sau iarba, care nu contin aproape deloc calciu; totusi, vaca produce foarte mult calciu, atât pentru organismul ei, cât si pentru laptele pe care il produce.
De unde provine de fapt acest calciu, daca furajele nu contin nici macar a suta parte din cât produce animalul? In mod similar, gaina produce oua cu coaja, ce au o cantitate considerabila de carbonat de calciu, chiar daca i se da hrana cu continut de calciu foarte scazut. De unde provine acest calciu, daca in hrana nu exista? Organismul gainii il produce din alte substante, ca potasiul, siliciul sau magneziul. Savantul francez Louis Kervran a adunat numeroase dovezi din viata reala despre aceste transformari de elemente, pe care le-a numit „transmutari biologice”. Nu a fost primul care a cercetat aceste lucruri, dar a fost primul care le-a explicat in mod detaliat. Iar lucrul cel mai – sa zicem – bizar e ca ceea ce a descoperit el „nu ar avea voie” sa existe, conform canoanelor stiintifice. Si, totusi…
Un posibil comportament alimentar de asimilare
Daca luam in calcul punctul de vedere mentionat mai sus, putem obtine o serie de concluzii interesante si, drept consecinta, sa aplicam tratamente putin altfel decât am fost invatati in mod curent. Sa admitem deci ca alimentatia cu lactate si produse care contin mult calciu duce la pierderea de magneziu din organism, cele doua elemente formând o pereche antagonica: daca unul este in surplus, celalalt trebuie diminuat. La fel se intâmpla cu potasiul si sodiul.
Aceasta inseamna, mai ales la gravide si la femeile care alapteaza, ca, pentru ca viitorul copil, respectiv nou-nascutul sa fie sanatos, cu suficient calciu in oase, mama trebuie sa consume putine lactate, dar cât mai multe cereale integrale si fructe uscate bogate in magneziu; de exemplu, migdale dulci.
De asemenea: – persoanele care au putin calciu in sânge sau osteoporoza trebuie sa reduca lactatele, sa evite dulciurile si suplimentele cu calciu si vitamina D, luând in schimb suplimente de magneziu; – consumul de dulciuri si excesul de carbohidrati (pâine alba, faina alba etc.) duc la pierderea de magneziu; – folosirea de anticonceptionale si hormoni duce automat la scaderea nivelului de magneziu; – la infectii, boli, stres, corpul consuma mult magneziu si atunci trebuie administrat suplimentar acest element, el fiind folosit de sistemul imunitar.
Prin urmare, cei care au dereglari de calciu ionic, sau lipsa de calciu in sânge, sistem imunitar slabit, oboseala cronica, boli cronice, precum si consumatorii de cafea si tigari ar trebui sa actioneze corespunzator naturii si realitatii. (Din pacate, o realitate este si amintita lipsa de magneziu in plantele de cultura. Pentru ca, pe lânga saracirea solului in acest element, in agricultura se folosesc frecvent ingrasaminte cu potasiu, azot si fosfor, care fac ca plantele sa nu mai asimileze suficient magneziu pe cale naturala.)
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii