Aflata pe bulevardul care duce spre centrul orasului, Catedrala Arhiepiscopala Târgoviste are hramul „Inaltarea Domnului”. Ridicarea monumentului este legata de mutarea cetatii de scaun de la Curtea de Arges la Târgoviste de catre Mircea cel Batrân, in jurul anului 1400. Mitropolia ramasese tot la Arges pâna in 1513 dar in 1518 Neagoe Basarab cere dezlegarea mitropolitului Nifon pentru constructia noii mitropolii.
Biserica urma sa fie un monument impresionant, cu opt turle. Ridicarea ei a durat mai multi ani, fiind terminata de Radu Paisie in 1537. Alte surse sustin ca biserica a fost ridicata de Radu cel Mare (1495-1508) si ca Neagoe Basarab a largit-o prin adaugarea pridvorului deschis pe trei laturi sustinut de 12 coloane. Dupa 1688 mitropolia tarii se muta in Bucuresti, oras devenit noua Capitala. In cladirile anexa ale vechii mitropolii Matei Basarab (1632-1654) infiinteaza o tipografie pentru carti in limba româna. Biserica era privita ca una dintre cele mai mari construite in epoca in }ara Româneasca, fiind admirata si de Paul de Alep. In timpul lui Constantin Brâncoveanul (1688-1714) intregul complex monahal este restaurat prin grija mitropolitului Teodosie si mitropolitul Antim Ivireanul reinfiinteaza tipografia, tiparind aici carti de slujba ortodoxa.
Biserica a avut mult de suferit in 1821, când eteristii lui Alexandru Ipsilanti i-au luat acoperisul, folosindu-l pentru gloante. Ramas fara protectie in fata ploilor si zapezilor, locasul ajunge intr-o avansata stare de degradare, in special in ceea ce priveste pictura si boltile. In jurul anului 1842 s-au darâmat anexele ramânând numai biserica si clopotnita cu cele patru clopote. In 1889, ignorându-se total valoarea istorica si artistica a bisericii, aceasta este demolata si, intre 1892-1895, arhitectul francez Ize Compte du Noüy incepe constructia actualei biserici. Pietre tombale din cea veche au fost aduse in muzeul bisericii care este si el darâmat in 1943, obiectele, fiind mutate in Muzeul de Istorie a orasului.
Fara sa atinga frumusetea vechiului monument, biserica noua se vrea o reconstituire a celei vechi, construita in stil bizantin. Este ridicata din caramida in forma de cruce greaca inchisa. Are un pridvor mare, deschis, cu 12 coloane si o turla deasupra naosului. Tamburul turlei are 12 laturi, fiecare cu câte o fereastra prelungita. Altarul este compus dintr-o absida mare si doua mai mici, alaturate, folosite ca proscomidie si diaconicon. Catapeteasma aurita este bogat ornamentata iar pictura a fost executata in 1927 de D. Belizarie, in stil bizantin, pe un fond auriu. In biserica se pastreaza din fosta mitropolie o icoana a Maicii Domnului argintata, cu capul aurit, si un epitaf din plus, lucrat in matase si fir.
IRINA STOICA
Comentarii