Asa cum am mai atras atentia intr-un articol in urma cu mai multe saptamâni, in fiecare vara, consumul considerabil mai ridicat decât in sezonul rece de roade ale pamântului implica, in cazuri deosebite, si anumite riscuri legate de sanatate, uneori in joc fiind insasi viata consumatorului. Este in primul rând cazul ciupercilor de padure (buretii, cum mai sunt numite generic in zonele rurale), supuse in ultimele decenii unor transformari fortate deloc favorabile sanatatii noastre. Din pacate, realitatea a devenit evidenta: natura, in general si in special padurea a fost si este tot mai mutilata, imbolnavita, unicul vinovat fiind omul.
Referindu-ne strict la subiectul de fata, sa spunem doar ca in tara noastra cresc in jur de 50 de specii de ciuperci otravitoare, iar numarul acestora se mareste an de an din cauza mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar si pentru cunoscatori.
Identificati pericolul si actionati!
Esentiala in intreaga problematica a consumului de ciuperci care nu sunt de cultura ramâne deseori invocata recunoastere a celor „bune”, in sensul de „nepericuloase”. Iar cel mai periculos este mimetismul, aproape inexistent acum 30-40 de ani. Mai precis, au aparut unele ciuperci otravitoare aproape identice ca aspect cu „suratele” lor comestibile, astfel incât chiar si culegatorii experimentati pot fi inselati de aparente. Exista totusi, dincolo de argumentul principal al substantei toxice, insusiri prin care se poate constata despre ce e vorba. Un singur exemplu: binecunoscuta si savuroasa mânatarca are o „sosie” otravitoare a carei carne se invineteste atunci când este strivita. Din pacate, anual, unii consumatori devin victime ale parcurgerii intregului traseu nefast, pâna la ingerarea produsului otravitor.
Persoanele care au mâncat ciuperci otravite au primele simptome de intoxicatie dupa minimum 15 minute si maximum 12 ore de la consum, in functie de specia acestora. Astfel, apar: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede. Reactii mai violente: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter (ingalbenirea pielii), hemoragii, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie.
In cazuri de intoxicatie cu pericol maxim, dupa doua zile de la ingestia unor ciuperci care determina simptome tardive de intoxicatie, apare coma si apoi decesul persoanei in cauza. Medicii estimeaza ca aproximativ 90% din intoxicatiile cu ciuperci sunt mortale, fapt pentru care se impune chemarea echipajelor medicale de urgenta la aparitia primelor semne de acest fel. Retineti insa ca procentajul mentionat mai sus se refera la cei care au mâncat deja ciuperci otravitoare si s-au intoxicat, nu la totalul consumatorilor.
Nu ocoliti „carnea vegetala”!
In pofida realului pericol reprezentat de speciile mutante, ciupercile ramân un aliment nu doar savuros, ci si extrem de hranitor si, in acelasi timp, potential ajutor redutabil in lupta cu multe boli. Cea mai elementara recomandare: trei-patru portii de ciuperci pe saptamâna constituie o sursa perfecta de proteine; nu mai avem nevoie de carne, nu mai simtim oboseala si spunem adio durerilor de stomac. Numeroase studii arata ca ciupercile ar putea intra in categoria superalimentelor, alaturi de broccoli si afine. Iata care sunt principalele argumente in acest sens!
Ciupercile nu contin grasimi, zahar ori sare si constituie o sursa valoroasa de fibre si vitamine din grupul B. In schimb, contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor, insa cel mai important este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. O veste buna si pentru cine vrea sa nu (mai) ia in greutate: ciupercile scad apetitul. Continând circa 90% apa, ele te fac sa te simti satul fara sa cresti continutul caloric. Totodata, ajuta in diete, având foarte putine calorii: o cana de ciuperci furnizeaza 50 de calorii din care organismul isi poate extrage energia necesara, ceea ce le transforma intr-un aliment de baza in curele de slabire. Se stie ca ciupercile sunt numite „carne vegetala”, dintre toate legumele, ele fiind considerate cel mai important substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, sunt mult mai usor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mai mic de energie din partea organismului.
Mai putin „vizibile” de consumatorii obisnuiti, calitatile curative ating uneori zone extrem de sensibile ale sanatatii noastre. De pilda, cancerul de sân poate fi prevenit prin consumul zilnic de ciuperci, spun cercetatorii. Astfel, femeile care introduc in alimentatia zilnica ciupercile prezinta risc mai redus de a se imbolnavi de cancer mamar. Specialistii sustin ca sansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atât mai mici, cu cât consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde.
Anxietatea, oboseala si stresul se pot trata si preveni cu ajutorul ciupercilor, datorita continutului mare de zinc si vitamine din grupul B. Consumul a trei ciuperci zilnic reduce considerabil senzatia de epuizare fizica si intelectuala, dar si sentimentul neplacut de iritare si anxietate. Ne-am concentrat mai sus pe asa-zisele specii salbatice, „de padure”, dar nici cele de cultura nu sunt mai putin valoroase.
Ciupercile Champignon contin mai multi antioxidanti decât germenii de grâu si ficatul de pasare, prin urmare având capacitatea de a intari sistemul imunitar. Extractele din ciuperci Pleurotus (burete sau pastrav de fag) au fost incorporate in tincturi, ceaiuri sau pilule, având multe efecte benefice: antibacterian, antiviral, reduc tensiunea, protector cardiovascular si tonic pentru sistemul nervos.
A nu se cadea totusi in capcana jenanta a naivitatii, incercând utilizarea empirica a unei informatii capatate pe bancile scolii, potrivit careia redutabila penicilina se obtine „dintr-o ciuperca”, mai exact din mucegai. Partial corecta, ideea a determinat o femeie sa consume timp indelungat pâine lasata sa prinda mucegai, ea fiind convinsa ca astfel nu se va mai imbolnavi! Fireste ca nu a fost astfel ocolita de boli, dar cazul este suta la suta real…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii