Organismele medicale din întreaga lume încearca, în acelasi timp, sa tina pe loc aceasta cumplita amenintare la adresa omenirii, numita Ebola, precum si sa identifice modalitati de profilaxie, de tratament si de vindecare, cât mai rapid posibil. O analiza a primelor cazuri de îmbolnavire diagnosticate în Sierra Leone contribuie la elucidarea conditiilor în care anumiti pacienti reusesc sa învinga boala, oamenii de stiinta sustinând ca un rol important pentru supravietuire îl au vârsta pacientului si rata de multiplicare a virusului în organismul contaminat, potrivit Reuters. Va prezentam noi amanunte, de utilitate majora pentru întreaga populatie.
Mortalitate uriasa la adulti
Studiul consta în analiza datelor medicale provenind de la 106 pacienti diagnosticati cu Ebola si a confirmat o parte din observatiile facute de medici în timpul tratarii unor asemenea cazuri. O concluzie importanta este ca mortalitatea creste odata cu vârsta pacientilor. Astfel, 57% dintre pacientii de pâna în 21 de ani au murit din cauza infectiei, în timp ce în cazul pacientilor de peste 45 de ani mortalitatea depaseste 94%. În cazurile studiate, virusul a trecut printr-o perioada de incubare de 6-12 zile pâna la aparitia primelor simptome. Mortalitatea raportata la cazurile studiate este de 74%, nivel similar celui înregistrat cu ocazia altor epidemii de Ebola.
Febra ridicata este cel mai comun simptom al bolii, fiind prezenta la 89% dintre pacienti, urmata de cefalee (80%), stare generala de slabiciune (66%), ameteli (60%), diaree (51%), dureri abdominale (40%) si voma (34%). Oamenii de stiinta au identificat o serie de diferente majore cu privire la modul în care organismele pacientilor au raspuns infectiei. Astfel, au fost pacienti care au avut doar simptome usoare, dupa cum au fost si cazuri foarte severe, care au pierdut foarte repede lupta cu boala.
Prezentarea urgenta la medic înseamna salvarea
Una dintre surprize a fost legata de diferentele semnificative de infectare a organismului pacientilor în momentul prezentarii la medic, un factor important în ceea ce priveste sansele de supravietuire. Spre exemplu, 33% dintre pacientii care aveau mai putin de 100.000 de organisme virale pe mililitru de sânge în momentul diagnosticarii au murit, în comparatie cu mortalitatea de 94% înregistrata la cei care au avut peste 10 milioane de organisme virale pe mililitru de sânge. Hemoragia abundenta, o caracteristica a bolii, întâlnita la epidemiile din trecut, a fost aproape inexistenta la pacientii cuprinsi în acest studiu: un singur pacient a prezentat respectivul simptom. Conform medicilor cercetatori, aceasta analiza ofera o serie de informatii importante pentru specialistii care se lupta cu epidemia actuala, detalii ce pot fi folosite pentru a obtine noi tratamente si noi abordari de diagnosticare.
ADN-ul, un aliat puternic
Si diferentele genetice au un rol major în ceea ce priveste sansele de supravietuire ale pacientilor bolnavi de Ebola, conform unui nou studiu, realizat la Universitatea Washington din Seattle, care încearca sa explice de ce unii bolnavi supravietuiesc infectarii cu temutul virus.
Au fost analizate reactiile la virusul Ebola ale unor cobai obisnuiti, în comparatie cu cele ale unor cobai obtinuti prin selectie genetica. Oamenii de stiinta au crescut opt categorii de soareci cu bagaje genetice diferite, considerate reprezentative pentru diversitatea genetica umana. Simptomele observate la acesti soareci, dupa infectarea lor cu o versiune adaptata la rozatoare a virusului Ebola, au variat de la cazuri de îmbolnavire usoara, însotita de pierderi minore în greutate, pâna la cazuri extrem de grave, care au inclus simptome precum hemoragie interna, inflamarea splinei si modificari în textura si coloritul ficatului.
Acest studiu si-a propus sa verifice daca pacientii care au învins Ebola au reusit sa supravietuiasca pentru ca organismul lor a intrat în contact în prealabil cu virusul si a putut sa produca din timp anticorpi, înainte de îmbolnavire, sau daca supravietuirea lor este legata de anumite caracteristici genetice care i-au facut mai rezistenti la actiunea virusului.
Cercetatorii nu au putut confirma sau infirma ipoteza cu privire la imunizarea prealabila întâmplatoare a pacientilor supravietuitori, dar ofera sustinere celeilalte ipoteze privind diferentele genetice care pot determina daca un pacient se vindeca sau nu de aceasta boala. Totusi, studiul demonstreaza ca genele gazda influenteaza atât celulele infectate cu Ebola, cât si rata de multiplicare a organismului viral. Altfel spus, soarecii au fost infectati cu exact acelasi virus, în exact aceeasi doza, administrata pe aceeasi cale de catre un singur cercetator. Singurele diferente dintre ei sunt de ordin genetic.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii