Cea mai mare dintre Insulele Baleare, provincie a Spaniei, Mallorca (sau Majorca) are o suprafata de 340 kmp si un peisaj de o incredibila varietate. Muntii Serra Tramutana coboara ametitor spre plajele care au facut din aceste locuri una dintre cele mai râvnite tinte turistice mediteraneene. Vegetatia luxurianta, climatul blând, vestigiile culturale, totul ofera o aureola de basm insulei a carei capitala este Palma, oras ridicat in golful cu acelasi nume.
Cel mai cunoscut monument de aici este Catedrala, construita pe locul unei vechi moschei musulmane. Marele rozariu al acestui locas gotic, este compus din 1236 de cristale colorate realizând efecte impresionante iar nava centrala are o inaltime de 44 de metri. In secolul al XX-lea constructia a suferit importante restaurari, conduse de Antonio Gaudi. Alaturi de Catedrala se afla Palatul Almudaina, fondat de romani inainte de Hristos. A fost resedinta guvernatorilor musulmani si curte a regilor din Mallorca in secolele XIII-XIV. Putin mai departe se afla sediul Colegiului Negustorilor, adevarat pol de atractie al orasului.
Pe coasta, vechiul Consulat al Marii este sediul Guvernului Autonom al Balearelor. In centrul orasului, dominând golful, de la o inaltime de 112 metri, se afla Castelul Bellver, a carui constructie a inceput in secolul al XIII-lea, sub regele Jacob al II-lea. A devenit palat regal si mai târziu a fost folosit temporar ca monetarie si resedinta militara, sub domnia lui Carol al IV-lea. Astazi gazduieste Muzeul de Istorie a orasului. Este o constructie circulara, cu trei turnuri semicirculare si un al patrulea, de asemenea circular, legat de restul constructiei printr-un pod.
Oras cosmopolit si atragator, Palma ofera turistilor o serie de monumente care ii evoca istoria. Un astfel de loc este „Pueblo Espanol”, reconstituind gradinile Alhambra din Grenada. Pe lânga acest adevarat colt de rai se inalta biserici si manastiri in stil gotic si baroc si edificii „Art Nouveau”, „Gran Hotel” prima constructie de acest fel pe insula, fiind astazi sediu cultural.
In centrul orasului, in Plaça de Cort se afla Primaria orasului cu o fatada admirabil proportionata in stil renascentist. Vechiul ceas, cunoscut sub numele En Figuera este un adevarat simbol al locurilor. In „Piata Spaniei” poate fi admirata statuia ecvestra a lui Iacob I Cuceritorul (1213-1276) cel care a pasit primul, ca rege, in Insulele Baleare si a luptat impotriva maurilor. Este o impresionanta statuie de bronz asezata pe un soclu de bolovani de piatra, inconjurata de verdeata.
Vechiul cartier musulman „Médina Mayura” este strabatut de stradute serpuitoare care conduc spre livezi si palate. Baile Arabe, din strada Serra, reprezentative pentru epoca respectiva sunt gazduite intr-o cladire acoperita de o cupola sustinuta de colonade. Este unul dintre putinele vestigii arhitecturale ale epocii ramase in oras.
Acesta a cunoscut o inflorire deosebita in secolele XVII-XVIII când oamenii bogati stabiliti aici si-au construit vile si palate. Elementul specific al acestor constructii este asa-numitul „patio” o curte interioara sustinuta de coloane si arcade, cu monumentale scari de onoare, simboluri ale prosperitatii. Dintre bisericile gotice ale orasului pot fi amintite „Sfântul Francisc” si „Sfânta Eulalia”, aflate in centrul orasului si manastirea „Sfânta Clara” conservându-si de secole aspectul.
Intinse de-a lungul golfului, cartierele mai noi si mai vechi pulseaza de viata, imbinând armonios prezentul cu vestigiile trecutului. In imprejurimi se intind plaje largi, cu umbrele de paie sau parcuri marine, un impresionant acvariu, totul reprezentând cea mai importanta zona turistica a orasului. Aici nu sunt decât hoteluri si restaurante, centre comerciale, discoteci, o zona presarata cu locuri de distractie si dominata de palmieri inalti, iar trenuletul turistic te poarta in cele mai pitoresti locuri ale orasului si ale imprejurimilor.
IRINA STOICA
Comentarii