In ultimii ani, a generat ceva agitatie în lumea stiintifica (dar nu numai) aparitia, s-a spus, subita a unor gauri imense în pamânt. Explicatiile rationale ale specialistilor au venit uneori cam cu o jumatate de gura, astfel ca în jurul fenomenului geologic în sine s-au tesut adevarate legende. Invariabil, cum era si de asteptat, acestea fac trimitere la nestiute cai de comunicatie, mai degraba de natura paranormala, deschise în mod accidental între lumea noastra si o secreta lume subterana, identificata chiar cu Infernul! Desi, nu de putine ori, la originea respectivelor ciudatenii sta chiar omul.
Unele dintre aceste gauri nu sunt doar uimitoare, ci si cu adevarat înfricosatoare. Numai dimensiunile lor ne aduc aminte cât de mici suntem. Kimberley Big Hole, gaura din Africa de Sud, este aparent cea mai mare sapata vreodata de om (240 m adâncime si 463 m diametru). Mina a dat peste 3 tone de diamante înainte de a fi închisa în 1914. De retinut ca în perioada de exploatare de 43 de ani, cei 50.000 de muncitori care si-au rupt spatele folosind târnacoape si lopeti au mutat peste 22,5 milioane de tone de pamânt.
Situata la 60 mile în largul coastei Belize, Great Blue Hole este un incredibil fenomen geografic numit si „Gaura albastra”. Exista numeroase asemenea gauri în lume, dar niciuna atât de uimitoare. La nivelul suprafetei aceasta este aproape perfect circulara si are un sfert de mila în diametru, adâncimea în centru ajungând la 145 m. Evident, ea este un loc foarte cautat de scafandri.
Mirny Diamond Mine, din Siberia, este considerata un „monstru absolut” si detine titlul de cea mai mare mina de diamante deschisa din lume. La 525 m adâncime, cu diametrul la suprafata de 1200 m, deasupra minei zborul elicopterelor este interzis, deoarece s-au produs accidente din cauza curentilor de aer puternici. Dupa deschiderea sa, în 1955, muncitorii au fost nevoiti sa îndure temperaturi incredibil de dure si solul înghetat, cum nu se mai gasesc în nicio alta mina; uneori este asa de frig, ca anvelopele masinilor se sparg.
Totusi, cea mai adânca gaura forata vreodata de om este Kola Super-deep Borehole, din Rusia, care a ajuns la o adâncime de 12.261 de metri! De altfel, o legenda urbana ad-hoc vorbeste – cum altfel? – despre forarea „gaurii spre Iad”.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii