Denumita popular si buruiana de friguri, pastele-calului sau pungulita, traista-ciobanului se întâlneste în cea mai mare parte a tarii noastre: lânga drumuri, pe câmpii, pe santuri si povârnisuri, în gradini de zarzavat, în locuri paraginite. De la aceasta planta se utilizeaza frunzele, florile si tulpina, care au în compozitie substante cu proprietati cicatrizante si hemostatice. Principalele indicatii terapeutice sunt: hemoragii nazale sau intestinale, metroragii, menstruatii abundente, menopauza, hemoroizi, hipertensiune, hipotensiune, boli musculare externe, atrofie musculara, relaxari ale sfincterului, prolaps intestinal, hernie inghinala.
Va prezentam în continuare, mai în detaliu, câteva dintre beneficiile mentionate mai sus ale acestei plante.
Oprirea hemoragiilor. Ceaiul de traista-ciobanului (se consuma zilnic 2-3 cesti) se utilizeaza cu mare succes în toate tipurile de hemoragii: nazale, stomacale, intestinale, precum si în metroragii (hemoragii uterine neregulate). În cazul ranilor sângerânde, la care sângele „nu vrea” sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor. În cazul menstruatiilor abundente, se beau zilnic, timp de 8-10 zile înaintea ciclului, câte 2 cesti de ceai (o lingurita cu vârf de planta la o cana cu apa). Acest ceai este foarte util si la reglarea ciclului în perioada pubertatii.
Reducerea simptomelor menopauzei. În perioada mentionata, fiecare femeie ar fi bine sa bea, 4 saptamâni consecutiv, câte doua cesti pe zi, cu o întrerupere apoi de 3 saptamâni si sa repete periodic acest tratament.
Calmarea durerilor de sâni în perioada de alaptare. Mamele care au sânii umflati în timpul alaptatului ar trebui sa îsi încalzeasca la aburi (de preferat, într-o strecuratore) traista-ciobanului proaspata, sa o puna apoi într-o pânza si sa si-o aplice local, calda.
Pentru cazurile de hemoroizi care sângereaza, se fac mici clisme intestinale, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista-ciobanului.
În general preparatele terapeutice din traista-ciobanului se obtin dupa cum urmeaza:
Infuzie: se opareste o lingurita cu vârf de planta cu 250 ml de apa clocotita. Comprese cu aburi: doi pumni de planta, de preferat proaspata, se pun într-o strecuratoare care se tine deasupra unui vas cu abur. Apoi, planta înmuiata de abur se pune într-o pânza si se aplica local sub forma de compresa.
Tinctura: se ia planta proaspata, partea aeriana – cu flori, frunze, tulpina, pastai – se taie marunt si se umple o sticla pâna la gât. Se toarna alcool de secara sau de fructe, cu „taria” de 38-40%, si se lasa doua saptamâni la soare sau într-un loc cald, dupa care se poate utiliza.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii