Zona Zoster este o maladie care poate aparea atât la vârstnici (cu preponderenta), cât si la copii. Este produsa de un virus care declanseaza si varicela.
Zona Zoster este o maladie care poate aparea atât la vârstnici (cu preponderenta), cât si la copii. Este produsa de un virus care declanseaza si varicela. Desi varicela este una dintre asa-numitele boli obisnuite ale copilariei, organismul uman nu ramâne cu o imunitate completa si pe viata fata de virusul care provoaca aceasta boala. Virusul se cantoneaza în organism la nivelul ganglionilor spinali, unde poate ramâne pentru totdeauna în stare latenta sau poate sa devina activ atunci când imunitatea organismului scade sub o anumita limita. Cauzele cele mai frecvente ale scaderii imunitatii sunt: stresul, subalimentatia, traumatisme fizice si psihice, tratamente îndelungate cu cortizon, consumul excesiv de alcool, fumatul etc. Boala are o frecventa mai mare în lunile de iarna si de primavara, când organismul, mai sarac în vitamine, saruri minerale etc., este mai vulnerabil datorita sistemului imunitar slabit la rândul lui.
Cum se manifesta?
Boala îsi face initial simtita prezenta prin senzatia de oboseala pe care o declanseaza, precum si prin dureri accentuate, pe traseul unui nerv. Aceste simptome dureaza în jur de doua zile, dupa care apare o eruptie cutanata, specifica bolii, dar care, ca aspect, seamana cu urticaria. Pe traseul zonei dureroase, apar puncte mici, însotite de senzatia de mâncarime; apoi acestea se umplu cu un lichid (mai întâi limpede ca aspect, pe urma tulbure) si dupa o zi-doua veziculele se unesc între ele formând adevarate bule cu lichid. Dupa 3-5 zile, eruptia intra într-o faza regresiva, bulele încep sa scada în volum, cantitatea de lichid din ele se diminueaza, pâna când încep sa se usuce si sa formeze cruste. În 10-14 zile, crustele încep sa cada, lasând în urma lor cicatrice rosiatice. De obicei, aria de manifestare a bolii este în regiunea toracica, precum si în cea oftalmica sau a pavilionului urechii, când, fiind localizata pe traseul nervului trigemen, poate declansa si o paralizie faciala.
Rezultate terapeutice
Tratamentul acestei boli este foarte eficient daca pacientul se prezinta la medic imediat ce constata primele semne de eruptie cutanata. Maladia poate fi stopata chiar în aceasta faza, fara sa le mai parcurga pe celelalte. Când însa se neglijeaza, zonele afectate se pot suprainfecta, prelungind evolutia bolii, cu riscul aparitiei de complicatii care fac ca durerea sa persiste timp de câteva luni si, uneori, chiar ani la rând. Automedicatia locala, cu tot felul de pomezi nerecomandate de medic, este total interzisa. Sub supraveghere medicala, se foloseste în ultimul timp un produs antiviral (Zovirax sau similare ale acestuia), medicatia administrându-se pe o perioada de 5-10 zile, în functie de caz. Se mai recomanda analgezice (Algocalmin, 2-3 fiole pe zi, Fortral 1-2 fiole pe zi etc.) si, numai daca medicul considera necesar, se aplica si pomezi cu cortizon. De fapt, tratamentul nu e foarte complicat, important este sa fie prescris de medic si urmat corect de catre pacient.
Regimul igieno-dietetic
Terapia medicamentoasa trebuie sa fie sustinuta si de un regim dietetic si de viata favorabil vindecarii. Deosebit de importanta este alimentatia bogata în vitamine (în special cele din complexul B). Cu alte cuvinte, fructele si legumele proaspete sunt la mare pret. Evident, tutunul, alcoolul, cafeaua, condimentele sau orice alt tip de aliment cu potential iritant trebuie excluse. De asemenea, evitarea pe cât e posibil a stresului, precum si a expunerii la variatii bruste de temperatura sau la vânt sunt obligatorii.
Medicina neconventionala foloseste ca metode de tratament în Zona Zoster sedintele de terapie cu lumina Biotron sau acupunctura. În ceea ce priveste medicina naturista, aceasta recomanda baile caldute cu decoct de flori de tei (50-100 g flori la 2 litri apa, care se fierb 5-10 minute) si comprese locale cu suc de morcovi. Indiferent de preferintele pacientului fata de un anumit tip de tratament, e bine sa nu hotarasca de unul singur ci împreuna cu medicul (de medicina generala sau specialist în boli infectioase).
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii