700 g cartofi, 200 g brânza telemea, 200 ml smântâna de gatit, 2 oua, o ceapa, 50 ml ulei, 1/2 lingurita cimbru uscat, 1/2 lingurita busuioc uscat, 1/2 lingurita rozmarin uscat, sare, piper, 50 g parmezan ras.
Se spala cartofii si se fierb în coaja circa 20 minute (sa nu fie complet fierti). Se fierb ouale, tari. Dupa ce se racesc, se cojesc cartofii si se taie rondele fine. Ouale se cojesc si se taie în rondele subtiri. Se unge cu ulei un vas termorezistent, se pune un strat de rondele de cartofi, apoi un strat de rondele de ou si înca un strat de rondele de cartofi. Intr-un bol se amesteca bine smântâna cu telemeaua rasa, ceapa tocata marunt, cimbrul, busuiocul, rozmarinul, sare si piper dupa gust. Se toarna compozitia peste cartofii din vas, iar deasupra se presara parmezanul ras. Se da la cuptorul preîncalzit si se coace pâna se rumeneste furmos.
Chec de post
3 banane coapte, 150 g zahar, 100 ml ulei, 100 ml apa minerala, 1 plic zahar vanilat, 250 g faina, o lingurita praf de copt, o jumatate lingurita bicarbonat de sodiu, sare, 100 g nuci tocate, o lin-gurita scortisoara.
Pentru decor: o banana, 2 linguri nuci tocate.
Se paseaza bananele într-un bol mare pâna se obtine un piure fin. Se amesteca piureul de banane cu zaharul, uleiul si apa minerala. Se adauga zaharul vanilat si se omogenizeaza bine. Se încorporeaza treptat faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara. La urma se pun si nucile tocate. Se tapeteaza tava de chec cu hârtie de copt si se toarna aluatul. Deasupra se decoreaza cu felii de banana si se presara nuci tocate. Se da tava la cuptor si se coace checul timp de 45-50 de minute la foc potrivit. Dupa coacere, se lasa sa se raceasca în tava si apoi se feliaza.
Comentarii