O rata, 100 g slanina, o lingura unt, o lingurita patrunjel verde tocat, sare, 1 paharel vin.
Pentru marinata: 1 pahar otet, 2 frunze de dafin, o ceapa mica, piper boabe, sare.
Se curata rata, se pârleste, se spala bine si apoi se sterge. Se face o marinata din otet, foi de dafin, ceapa, piper si sare care se fierbe si, cum clocoteste, se opareste rata. Se acopera si se lasa sa stea o ora. Se sterge din nou bine, se pun înauntru ficatul, o bucatica de unt si câteva frunze de patrunjel. Se împaneaza cu slanina, fâsii foarte mici, care se introduc numai la suprafata. Se asaza în tava cu putina untura, la foc iute, si se unge în timpul friptului. Dupa ce s-a scos rata din tava, se adauga un paharel de vin si se lasa sosul sa mai dea câteva clocote. Se trece prin sita si se serveste în sosiera.
Fursecuri cu nuci
200 g faina, 100 g zahar, 100 g unt, 4 oua, o lingura de rom, coaja de lamâie, 60 g miez de nuca, 50 g zahar tos.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si cu untul moale. Se adauga coaja de lamâie rasa, romul, faina si se framânta pâna se obtine un aluat omogen. Se întinde o foaie de 0,5 cm grosime, se unge cu albus batut si se presara cu zahar tos amestecat cu miez de nuca taiat cu cutitul. Se taie apoi în romburi, se pun într-o tava unsa si se coc la foc potrivit.
Comentarii