Sanatatea noastra depinde mai mult decât v-ati imagina de ceea ce mâncam. Numeroase studii recente probeaza acest adevar: alimentatia poate, intr-adevar, sa ne apere de boli grave sau sa le stopeze evolutia. Studii epidemiologice internationale se ocupa de relatia dintre frecventa unor maladii si obisnuintele alimentare.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o alimentatie judicios aleasa poate reduce cu 30-60% riscul celor mai raspândite afectiuni: maladiile cardio-vasculare si recidevele lor, cancere si, chiar daca cercetarile sunt mai putin avansate, maladia Alzheimer. Oricum, "meniul" sugerat de ultimele date stiintifice nu anuleaza mai vechile reguli privind necesitatea unei alimentatii variate si echilibrate.
Uleiul de rapita si cancerul. Asistam la sfârsitul suprematiei uleiului de masline in ierarhia acestora? Nu, pentru ca si-a demonstrat virtutile: prin grasimile mononesaturate diminueaza colesterolul total, crescându-l pe cel bun (HDL), care protejeaza arterele. Dar, comparat cu uleiul de rapita, el furnizeaza organismului mai putin "omega 3", acesti acizi grasi, care sunt considerati azi un adevarat medicament. Ei diminueaza riscul formarii acelor cheaguri ce pot bloca o artera, determina, de asemenea, scaderea colesterolului "rau" (LDL) si amelioreaza functionarea nervilor care comanda inima. "Numeroase cercetari au confirmat capacitatea lor de a reduce riscul infarctului, al tulburarilor de ritm cardiac si al mortii subite", explica dr. Jacques Fricker, nutritionist francez. "Aceasta nu este totul: omega 3 din uleiul de rapita protejeaza si de cancer, fragilizând celulele canceroase. In sfârsit, un studiu facut la Lyon pe 600 de pacienti, a demonstrat ca "omega 3" intervine in functionarea cerebrala diminuând aproape la jumatate riscurile maladiei Alzheimer", arata dr. Jacques Fricker.
Mango, un fruct cu virtuti nebanuite. "Acest fruct tropical poseda cel mai mare continut de betacaroten, vitaminele E si C, fier si fibre. Din acest motiv, mango ofera protectie eficace impotriva afectiunilor cardio-vasculare, cancerului si imbatrânirii premature", afirma dr. Pierre Dukan, nutritionist francez.u Nucile si crizele cardiace. Realizat la Boston, ultimul studiu despre nuci s-a intins de-a lungul a 17 ani si a avut drept subiecti 21.500 de medici. Rezultatul: cei care au mâncat nuci de cel putin doua ori pe saptamâna si-au diminuat la jumatate riscul mortii subite cardio-vasculare si cu 30% riscul anginei pectorale. Si aceasta pentru ca nucile sunt bogate in omega 3, vitamina E si polifenoli, magneziu si potasiu, care amelioreaza tensiunea, dar si proteine care "relaxeaza" arterele.
Noua "arma" anticancer: rosiile. Atuul lor este licopenul. "Acest carotenoid are un efect preventiv demonstrat impotriva cancerului de prostata. Alte studii au evidentiat o actiune protectoare impotriva cancerelor de sân, ovar sau uter, la femei", constata dr. Jean Marie Bourre. Acest antioxidant, licopenul actioneaza impotriva degenerescentei celulelor si, in consecinta, impotriva cancerizarii lor.
Despre alte "alimente-medicament", saptamâna viitoare.
Comentarii