S-a spus de multe ori ca obrazul unei femei reflecta fidel preferintele sale culinare. Altfel spus, un ten cenusiu, tern, ridat mult indica o insuficienta de vitamine si minerale, suprapus adesea unui viciu nu tocmai agreabil, acela de fumatoare. In privinta vitaminelor si mineralelor necesare organismului, trebuie spus ca de-a lungul vietii, fiecare varsta necesita cantitati diferite. Intre 20 si 40 de ani, pentru frumusetea pielii, dar si pentru stimularea sistemului imunitar, este foarte importanta vitamina A, prezenta in special in produsele de origine animala (lapte, unt, galbenus de ou, ficat si peste gras) si in fructe si legume.
200 g de spanac sau 3 galbenusuri de ou sau 50 g de caise (proaspete sau confiate) asigura cantitatea zilnica recomandata. Acidul folic (sau vitamina B9) asigura cresterea si reinnoirea celulelor. 50 g broccoli crud sau 35 g ficat de pasare asigura necesarul zilnic. Fierul este cel care asigura oxigenarea celulelor organismului, iar 14 mg reprezinta „portia” zilnica necesara. Organismul il extrage din produse de origine animala, din legume uscate si din cereale.
Dupa 40 de ani creste necesarul de vitamine (in special C si D) si de seleniu. Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar si previne maladiile cardiovasculare, in vreme ce vitamina D fixeaza calciul, permitand evitarea problemelor de decalcifiere. Seleniul intretine tineretea membranelor celulare si productivitatea glandei tiroide. Toate aceste elemente se gasesc in fructe si legume proaspete, in peste gras, galbenus de ou si ficat, in cereale. La orice varsta, grija pentru frumusete este asociata cu grija pentru o alimentatie completa.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii