Ar trebui sa ne insoteasca constant. Acest cod definit si acceptat de societatea in care traim serveste drept reper pentru a fi recunoscuti si a-i recunoaste pe ceilalti. Politetea, spun psihologii, permite sa avem un teritoriu neutru, un spatiu fizic in care nici nu atacati, nici nu riscati sa fiti atacat.
Politetea este un liant relational al lumii civilizate. Politetea trebuie sa devina "ceva" care sa faciliteze raporturile cu ceilalti atunci când instinctele nu o pot face singure. Acest cod, dupa ce a fost invatat, poate fi folosit cu conditia acceptarii de ceilalti. Pentru ca se intâmpla ca unii cu buna stiinta sa faca abstractie de regulile politetii instaurând un raport de dispret, de distantare, de respingere in relatia cu ceilalti. Sub pretextul naturaletii, maniera de exprimare a acestora reflecta de fapt agresivitatea si imposibilitatea lor de a se adapta la un climat relational normal.
A fi politicos nu echivaleaza cu a fi ipocrit, iar sinceritatea, in relatiile cu ceilalti nu te obliga sa spui chiar tot ce-ti trece prin cap. Trebuie sa stii ce, cât si in ce context iti este permis sa… fii sincer. Politetea te obliga, de asemenea – atunci când mesajul pe care il ai de transmis nu este prea placut – sa alegi o forma de prezentare adecvata.
E bine de reamintit, ne sugereaza psihologii, ca politetea, in ipostaza sa de cod social, este o poveste ce ne permite de a nu fi prizonierii nervilor, fapt ce ar putea sa-i lezeze pe ceilalti. Oricum, a fi politicos inseamna a intra in viata sociala mai armonios decât ar face-o un grobian. Contextul relational cotidian ne ofera si imaginea unor persoane excesiv de politicoase. Ce ascunde acest exces de politete? Adesea, sustine dr. Claudine Derôme-Artarit, pierderea increderii in sine, frica de a nu fi acceptat de anturaj, de a nu fi iubit sau recunoscut. Ce loc ocupa politetea in iubire? Nu este deloc de neglijat. Politetea este o bariera defensiva care va trebui sa cada pentru a permite "etapa fuziunii" presupusa de sentimentul iubirii. In astfel de etape se cunosc coduri sociale speciale uzitate in comunicarea de o asemenea intensitate. Politetea face loc curtoaziei, atentiei acordate celuilalt, atentie deloc conventionala, ci adoptata dorintelor si nevoilor sale.
Comentarii