750 g ficat, 50 g slanina, o lingura unt, o lingura faina, 1 paharel de vin, o lingura bulion (sau 4 rosii), 2 cesti zeama de carne, sare, piper, foaie de dafin, patrunjel verde, cimbru.
Se curata ficatul, se impaneaza cu cateva bucatele de slanina. Se condimenteaza cu putin piper. Sare se pune la urma, cand ficatul este gata, deoarece altfel se intareste la foc. Se sterge cu o carpa curata uscata, se pune intr-o cratita cu jumatate lingura de unt sa se prajeasca pe ambele parti cateva minute, la foc iute. Separat se rumeneste o lingura de faina cu jumatate lingura de unt, se stinge cu zeama de carne amestecata cu vin, in care se pun o frunza de dafin, cimbru si patrunjel. Se adauga o lingura de bulion sau rosii taiate in doua si fara seminte. Dupa ce a fiert totul impreuna se toarna peste ficat si se pune deasupra o foaie de hartie unsa cu unt. Se acopera si se fierbe inabusit la foc mic. Cand este gata, se asaza ficatul pe farfurie, se taie felii, iar sosul curatat de grasime se trece prin sita, se potriveste de sare si se toarna deasupra.
Comentarii