Pentru aluat: 250 g unt, 250 g faina, 1/2 pahar apa, o lingurita ulei, un praf de sare.Pentru crema: 500 ml lapte, 2 pachetele zahar vanilat, 4 oua, 175 g zahar, 80 g faina.
Se face un aluat frantuzesc din unt, faina, apa, sare si o lingurita de ulei. Se intinde o foaie subtire de 1/2 cm si se asaza intr-o tava dreptunghiulara cu marginile joase, stropita cu apa. Se inteapa in mai multe locuri cu o furculita ca sa nu se umfle la copt. Se da la cuptor, la foc bun. Dupa ce s-a copt, se taie foaia drept in doua. Se asaza pe una din jumatati crema de vanilie in strat de 2-3 cm; deasupra se pune cealalta foaie. Se indreapta marginea cu cutitul, astfel incat crema sa nu iasa de loc afara dintre cele doua foi de aluat. Cu un cutit foarte bine ascutit se taie placinta in patrate egale, fara sa se apese. Se presara zahar pudra si se serveste.
Crema de vanilie se prepara astfel: se pune vanilia intr-o cratita cu laptele clocotit. Se acopera si se lasa sa stea astfel un sfert de ora, ca sa se parfumeze laptele. Se freaca bine intr-un castron ouale intregi cu zaharul si faina si se toarna laptele fierbinte, cate putin, amestecand continuu cu lingura de lemn. Se pune apoi pe aragaz, la foc potrivit, amestecand mereu, pentru a nu se prinde crema pe fund. Cand incepe sa fiarba, se freaca repede ca sa nu se formeze cocoloase si se da la o parte amestecand din cand in cand, pana se raceste.
Comentarii