8 pulpe de pui inferioare, 2 linguri ulei, o ceapa alba, 100 ml vin alb sec, sare.
Sos de mustar: 2 linguri otet din vin alb, 2 linguri apa, 1/2 lingurita piper alb macinat, 2 galbenusuri, 100 g unt, o lingura zeama de lamâie, o lingura mustar iute, sare, piper.
Se spala pulpele, se da sare, se asaza într-o forma termorezistenta, se stropesc cu ulei si se adauga în vas 100 ml apa si 100 ml vin alb. Ceapa taiata rondele se adauga în vas, peste carne, apoi se da vasul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute; dupa 15 minute se întorc bucatile de carne si se lasa sa se rumeneasca. Separat, se prepara sosul amestecând otetul, apa, untul, piperul si se fierb la foc mic, un minut. Se strecoara lichidul, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Se fierbe sosul pe aburi si se amesteca permanent pâna se îngroasa, devine cremos si omogen. Se potriveste de gust cu sare de lamâie, sare si piper. La sfârsit, se adauga o lingurita de mustar iute, se amesteca bine, apoi se toarna sosul peste pulpele de pui, dupa ce le-am asezat pe un platou cald.
Tarta cu fructe de padure
400 g aluat foitaj congelat, 400 ml lapte, 200 ml frisca, 3 oua, 2 linguri amidon, 100 g zahar, esenta de vanilie, fructe de padure.
Aluatul dezghetat se întinde pe masa de lucru, dupa ce am presarat faina. Se asaza într-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se înteapa cu furculita. Se da la cuptor pâna se rumeste frumos. Crema se prepara punând laptele într-o cratita, la fiert. Între timp se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga amidonul si se bate în continuare pâna se omogenizeaza. Compozitia de oua se pune peste lapte, când începe sa fiarba; apoi, se amesteca pâna se îngroasa. Se lasa sa se raceasca foarte bine. Separat, se mixeaza frisca si se adauga peste compozitia de lapte, se pune esenta si se omogenizeaza. Se împarte crema în doua, dupa care în una adaugam fructe pasate. Blatul racit se taie în doua. Peste o jumatate din blat se pune jumatatea de crema cu fructe, se pune deasupra si cealalta jumatate de blat, apoi restul de crema si în final se decoreaza cu fructe. Se tine la frigider cel putin 2 ore.
Comentarii