2 rinichi de vitel, o lingura unt topit, 50 g unt proaspat, 1 paharel vin, o lingurita mustar, patrunjel verde tocat, o lingurita zeama de lamaie, sare, piper.
Se curata de pielite rinichii de vitel, se spala si se usuca bine cu o carpa. Se lasa intregi. Se infierbanta intr-o tava o lingura cu unt si se pun rinichii sa se rumeneasca la foc iute, pe ambele parti. Se sareaza. Se pot pune si in cuptor, daca acesta este bine incins. Se tin circa 20 minute, astfel incat rinichii sa nu fie nici prea fripti, nici in sange. Se scot pe o farfurie fierbinte, se taie imediat in felii subtiri si se acopera cu alta farfurie fierbinte. Se tin la cald, dar numai cateva minute, pana ce se pregateste sosul. Din timp se pregatesc la indemana vinul, mustarul subtiat cu putin vin, 2-3 bucatele de unt proaspat, cat o nuca, o lingurita patrunjel verde tocat, o lingurita zeama de lamaie. Dupa ce s-a scos rinichiul, se toarna in tava vinul si se lasa sa dea cateva clocote, in timp ce se taie rinichiul. Se adauga in sos mustar, unt, patrunjel, lamaie, sare, piper. Nu trebuie sa fiarba. Se toarna peste rinichi. Se serveste fierbinte.
Comentarii