O lingura unt, o lingura faina, o ceasca zeama de carne, o lingura otet, o capatana usturoi.
Se face un rantas din unt si faina. Se stinge cu zeama de carne sau de zarzavat sau cu apa. Se adauga otetul, sarea si usturoiul pisat fin. Se lasa sa fiarba 10 minute la foc mic. Se poate servi la rasol.
Dulceata de prune
O farfurie adanca de prune (nu prea coapte), 1 kg zahar, 3 pahare apa, zeama de la 1/2 lamaie.
Se curata de pielite, mai usor daca sunt oparite. Se scot si se introduc imediat intr-un alt vas cu apa rece. Prin trecerea brusca de la cald la rece, pielita se increteste si iese usor. Dupa ce sunt toate curatate, se pun in apa cu sare de lamaie pentru 2-3 ore, dupa care se limpezesc in cateva ape reci. Se scot samburii, se pun pe o sita sa se scurga. Se leaga zaharul cu trei pahare de apa, se pun prunele, se lasa sa dea 2-3 clocote, se iau de pe foc tinandu-se un sfert de ora ca sa lase apa, apoi se pun din nou la foc sa fiarba pana se leaga cat trebuie. Se ia spuma. La ultimele clocote se adauga vanilie si zeama de lamaie. Cand dulceata s-a mai racorit, se pune in borcane.
Comentarii