2 kg praz, 3 oua, 200 g smantana, 100 ml lapte, 75 g cascaval, 200 g faina, o jumatate lingurita drojdie uscata, 125 g unt, sare, piper.
Intr-o cratita se fierb 100 g unt amestecat cu 2 linguri apa si putina sare. Intr-un castron se pune faina si drojdia, se face o gaura la mijloc si se toarna untul topit, putin cate putin, amestecand cu o lingura de lemn. Se unge o tava si se tapeteaza, apoi se intinde in ea aluatul. Se inteapa cu o furculita si se da la cuptor, la foc potrivit, pana incepe sa capete culoare. Cand este gata, se scoate si se lasa la temperatura camerei. Pana se raceste blatul, se spala prazul si se taie rondele subtiri. Intr-o tigaie se pun 50 g unt si se caleste prazul, apoi se adauga o cana cu apa si se lasa la fiert pana scade. Intr-un castron se amesteca ouale, smantana, laptele, cascavalul ras, sare si piper. Se pune prazul peste aluat, apoi se toarna compozitia din smantana si cascaval. Se incinge cuptorul si se lasa la foc potrivit aproximativ 30 de minute.
Mere in aluat de clatite
1 kg mere, 300 g faina, 3 oua, 800 ml lapte, 125 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, ulei, sare.
Din lapte, faina, oua, 25 g zahar si putina sare se prepara o compozitie de clatite ceva mai groasa care se lasa sa stea la rece o jumatate de ora. Merele se curata de coaja, se indeparteaza mijlocul si se taie felii cu grosimea de 3-4 mm, care se trec prin compozitia de clatite si se prajesc in ulei. Cand sunt gata se presara cu restul de zahar farin amestecat cu cel vanilat.
Comentarii