Jurnalismul poate fi o meserie periculoasa, iar istoria a documentat numeroase cazuri de reporteri care au fost rapiti sau ucisi din cauza informatiilor pe care le detineau.
Teoreticienii cred ca unul dintre acestia este Dorothy Kilgallen, o jurnalista americanca si personalitate a emisiunilor de televiziune care a murit din cauza unei presupuse supradoze de droguri în 1965.
La apogeul sau, articolele lui Kilgallen apareau în peste 140 de ziare din Statele Unite. Ele se axau în principal pe celebritati si showbiz, însa unul dintre proiectele sale finale de investigare a implicat politica – asasinarea presedintelui John F. Kennedy.
În timp ce investiga acest caz, Kilgallen a decedat, lasându-i pe multi sa speculeze ca ar fi fost de fapt ucisa. Ultima zi de viata a lui Kilgallen a fost una tipica. Si-a petrecut ziua si cea mai mare parte a serii lucrând în cadrul unei emisiunii TV la New York. Dupa filmari, a mers la barul Hotelului Regency pentru a bea ceva înainte de a se merge acasa. S-a întors în apartamentul pe care îl împartea cu sotul ei, iar acesta a declarat ulterior ca ea era bine dispusa.
Kilgallen s-a dus la culcare la scurt timp dupa ce a ajuns acasa, dar nu a dormit în aceeasi camera cu sotul ei. În dimineata zilei de 8 noiembrie 1965, Kilgallen, în vârsta de 52 de ani, a fost gasita moarta de coafeza sa si de o menajera. Era asezata în pat, purtând înca machiaj, gene false si o floare în par din noaptea precedenta.
Rezultatele autopsiei au sustinut ca Kilgallen murise din cauza unei combinatii fatale de alcool si pastile eliberate pe baza de reteta. Altii au crezut ca s-ar fi putut întâmpla cu totul altceva; la urma urmei, Kilgallen era cunoscuta pentru abordarea investigativa a jurnalismului sau si multi au presupus ca investigatiile sale i-ar fi putut curma viata.
Kilgallen îl considera pe John F. Kennedy un prieten si chiar l-a vizitat pe presedinte la Casa Alba. Ca multi altii, ea a fost devastata de asasinarea acestuia în 1963. Când Comisia prezidentiala privind asasinarea presedintelui Kennedy a concluzionat ca Lee Harvey Oswald a actionat singur, Kilgallen a afirmat ca raportul era „ridicol”.
Kilgallen a început sa cerceteze ea însasi cazul si a început sa intervieveze martori-cheie, compilând în cele din urma un dosar gros pe parcursul a câtiva ani. Analistul juridic si autorul Mark Shaw a publicat în 2016 o carte despre moartea lui Kilgallen, având acces la multe documente inedite, inclusiv rezultatele de laborator din raportul autopsiei lui Kilgallen.
În timp ce raportul initial mentiona ca Kilgallen avea Seconal în organism, un somnifer prescris de un medic, raportul de laborator sustinea, de asemenea, ca avea alte doua barbiturice în organism: Tuinal si Nembutal. În plus fata de documentele complete ale autopsiei lui Kilgallen, Mark Shaw a obtinut un dosar FBI despre aceasta, care arata ca se afla sub supravegherea FBI în momentul mortii sale.
Kilgallen a fost probabil primul jurnalist cunoscut care a scris despre presupusa aventura dintre John F. Kennedy si Marilyn Monroe. Articolul ei a fost publicat la 3 august 1962; doua zile mai târziu, Monroe a fost gasita moarta în urma unei presupuse supradoze. Kilgallen credea ca Carlos Marcello, seful unei grupari criminale din Louisiana, a avut de-a face cu asasinarea lui Kennedy.
De fapt, chiar înainte de moartea sa, ea a mentionat prietenilor si colegilor ca avea planificata o calatorie la New Orleans pentru a vorbi cu un informator si ca descoperise ca Marcello lucra cu Oswald. Mark Shaw a teoretizat ca intentiile lui Kilgallen de a scrie o carte de dezvaluiri l-au îngrozit pe Marcello si i-au dat motiv sa o ucida.
GABRIEL TUDOR
Comentarii