Debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial (data oficiala fiind 1 septembrie 1939, cand Germania nazista a invadat Polonia) a insemnat declansarea unei serii uluitoare de tragedii umane. Printre evenimentele dramatice soldate cu numeroase victime omenesti au fost si cele cauzate de atacurile submarinelor asupra navelor de suprafata. Unele dintre acele lovituri fatale au fost executate in afara conventiilor internationale care interziceau loviturile asupra navelor de pasageri.
Mii de pasageri ucisi
In cronicile negre ale scufundarilor de nave cu pasageri exista cazuri cu mii de oameni nevinovati care au pierit in valuri. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, primul vas britanic scufundat de un submarin de razboi german a fost „Athenia”, la data de 3 septembrie 1939. Trebuie remarcat faptul ca exact la 3 septembrie 1939, Marea Britanie declara razboi Germaniei naziste, la doua zile dupa ce Hitler invadase Polonia. Nava „Athenia” era un vas de croaziera, destinat transporturilor de pasageri intre Marea Britanie si Canada. La data mentionata, nava se afla la 250 de mile marine de coasta nord-vestica a Irlandei de Nord. Submarinul german U-30, condus de locotenentul major Fritz-Jules Lemp, a tras doua torpile asupra navei, provocandu-i daune majore. Din cei peste 1.100 de civili de la bord, 112 si-au pierdut viata, ceilalti fiind salvati de vasele britanice alertate. Hitler a dispus modificarea datelor din jurnalul de bord al submarinului, pentru a incerca sa evite protestele internationale…
In tragica lista a atacurilor letale a submarinelor contra vaselor care transportau civili, pe primul loc – dupa numarul de victime – se afla scufundarea navei germane MV „Wilhelm Gustloff”, la 30 ianuarie 1945, de catre un submarin sovietic, in Marea Baltica. Se estimeaza ca au pierit atunci peste 9.400 de persoane, civili, oficiali si personal militar care se refugia din Polonia, pe masura ce Armata Rosie avansa in front. A fost cea mai mare pierdere de vieti omenesti din istoria navigatiei, la o singura nava.
Operatiunea „Hannibal” era o actiune de salvare de civili si trupe cu ajutorul navei „W. Gustloff”, care putea lua la bord numai 6.500 de persoane. Din cauza situatiei disperate, la bord au urcat foarte multi civili neinregistrati, astfel ca numarul total al pasagerilor s-a ridicat la 10.582 de persoane (inclusiv echipaj). Submarinul sovietic S-13, condus de capitanul Alexandr Marinesko (nascut la Odessa in 1913) a tras mai multe torpile asupra navei. Vasele insotitoare au salvat numai 1.252 de oameni…
Inaintea acestei incredibile catastrofe navale in timp de razboi, o alta nava cu pasageri civili la bord a fost scufundata de submarinul britanic HMS „Tradewind”, la data de 18 septembrie 1944. Nava japoneza de tip cargo „Jun-jo Maru” transporta prizonieri de razboi olandezi, britanici, australieni si americani, iar cei mai multi pasageri erau muncitorii javanezi care urmau sa lucreze (ca detinuti) la o cale ferata in Insula Sumatra. Submarinul „Tradewind”, de 1.560 de tone (in submersie), condus de comandorul Lynch Maydon, l-a torpilat si au murit 5.620 de persoane si au fost salvati 680 de pasageri. A fost cea mai mare tragedie navala in timp de razboi, inainte de dezastrul navei „Wilhelm Gustloff”. Din pacate, atacuri de acest fel au fost foarte multe, pana la terminarea razboiului.
PAUL IOAN
Comentarii