Luna august a oricarui an ne reaminteste de atacurile cu bombe nucleare ale SUA asupra marilor centre industriale japoneze Hirosima si Nagasaki. A fost tragedia umana care a pus capat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand împaratul Hirohito a acceptat capitularea. Germania nazista deja capitulase, iar razboiul din Pacific, intrat si el în al patrulea an, era castigat de aliati. Cu ce pret? Vom analiza succint, conform spatiului, de ce si cum a fost necesara intrarea în ceea ce istoria numeste „Era nucleara”.
Putea fi evitata tragedia?
Cronologia evenimentelor esentiale premergatoare lansarii celor doua bombe nucleare ne arata ca drama poporului japonez putea fi evitata. Iata datele principale care sustin aceasta idee: 1) În plin razboi, Declaratia de la Cairo din 1943, semnata de SUA, Marea Britanie si China (Kiang Kai Shek) afirma ca se va lupta pana la capitularea neconditionata a Japoniei; 2) La 8 mai 1945, Germania nazista capituleaza si Japonia pierde marele aliat european care o putea sustine; 3) La 25 mai 1945, resedinta imperiala din Tokyo este distrusa de bombardamentul incendiar al SUA, reprezentand o victorie morala uriasa asupra lui Hirohito si a poporului sau; 4) Între 1 aprilie 1945 si 21 iunie 1945 se desfasoara Batalia pentru insula japoneza Okinawa, pe care aliatii o ocupa, facandu-si acolo o baza militara de atac asupra principalelor tinte nipone; 5) La 16 iulie 1945, data primordiala pentru Era Atomica, SUA efectueaza cu succes o explozie nucleara la Alamogordo, statul New Mexico, cu un dispozitiv similar cu cel care va fi folosit la bomba lansata la Nagasaki. A fost data la care începea Era Atomica si care demonstra ca SUA poate folosi cea mai distrugatoare arma; 6) Încurajati de succesul de la Alamogordo, aliatii transmit Japoniei Ultimatumul de la Postdam, la 26 iulie 1945, prin care Truman, Churchill si Kiang Kai Shek cer capitularea neconditionata a Japoniei, fara sa mentioneze arma nucleara deja pregatita; guvernul nipon si împaratul Hirohito resping ultimatumul, desi era foarte probabil sa fi cunoscut Proiectul Manhattan (fabricarea bombei nucleare, sef proiect Robert Oppenheimer) si pregatirile de invadare a tarii lor. Nu se stie daca spionajul japonez aflase despre succesul experimentului de la Alamogordo, dar în mod cert stiau ca exista o cursa accelerata de fabricare a „armei decisive” între Germania si SUA si ca multi oameni de stiinta germani racolati lucrau deja în SUA, la Los Alamos (New Mexico). Prin Operatiunea Alsos, Marea Britanie si SUA „colectasera” date stiintifice de profil imediat dupa invadarea Italiei (1943), apoi din Franta si Germania, atat pentru a fi folosite la Proiectul Manhattan, cat si pentru a nu cadea în mainile sovieticilor, care stiau despre pregatirile nucleare americane.
Au existat alternative
Dupa atacul japonez de la Pearl Harbor (Hawaii, 7 decembrie 1941) si razboiul din Pacific, pentru SUA era clar ca invadarea Japoniei este un obiectiv esential. Era pregatita strategic Operatiunea Downfall, („Caderea”), în doua etape: „Olympic” (invadarea sudului Japoniei, în octombrie 1945) si apoi „Coronet”, invadarea nordului în martie 1946. S-a renuntat din cauza pierderilor imense estimate. Apoi s-au gandit la un atac chimic (au facut stocuri în Australia si Noua Guinee). Dar si acest plan a fost abandonat din cauza succesului de la Alamogordo. Japonia nu aflase ca Era Atomica începuse… Vom continua în numarul viitor.
PAUL IOAN
Comentarii