Marii lideri politici ai secolului XX, cei care au luat decizii majore pentru soarta lumii, au avut si o viata personala pigmentata cu evenimente de natura sentimentala si amoroasa acoperite de multa discretie. Cu toate acestea, exista documente si martori care atesta legaturi afective dincolo de orice dubiu, care demonstreaza ca si conducatorii marilor puteri ale lumii sunt oameni cu slabiciuni precum cele ale oamenilor de rând.
Lenin si Stalin, îndragostiti pâna peste cap
Marele lider al bolsevicilor si primul „premier” al URSS, Vladimir Ilici Lenin (1870-1924), s-a casatorit în 1898 cu Nadejda Krupskaia, politiciana si revolutionara alaturi de barbatul ei. S-au cunoscut cu prilejul unor întâlniri politice, în 1896. Apoi ambii au fost arestati si dusi în Siberia, dar autoritatile le-au permis sa fie împreuna doar daca se casatoresc. Ei au devenit soti si Nadejda scria în memoriile ei ca relatia lor era „mai mult una de munca decât una de dragoste”.
În biografia lui Lenin exista, totusi o femeie pe care acesta ar fi iubit-o cu adevarat, si anume frantuzoaica Inessa Armand (1874-1920), o comunista propagandista care a trait mai mult în Rusia. Ea s-a întâlnit cu Lenin în 1908, stabilind împreuna activitatea organizatiilor de stânga din Occident. Haituita si arestata, Inessa a reusit sa scape si a locuit cu Lenin si sotia lui un timp, prin 1913, în Galicia (la granita dintre Polonia si Ucraina). Aceasta ipotetica iubita a lui Lenin a fost foarte activa în guvernul provizoriu, dupa abdicarea tarului Nicolae al II-lea (martie 1917), dar a murit de holera în Caucaz, în 1920, la 46 de ani.
Iosif Visarionovici Stalin (1878-1953), liderul URSS din 1922 pâna în 1953, a avut doua neveste. Prima nevasta a fost Ekaterina Svanidze (originara tot din Georgia), cu care s-a casatorit în 1906, la o biserica din Tiflis. Din relatarile lui Stalin (porecla care deriva din termenul pentru „otel”) reiese ca Ekaterina a fost o mare iubire a lui si ca odata cu moartea ei prematura, în 1907 (la 22 de ani), si-a pierdut „toata caldura umana”. De altfel, rudele ei au pierit în timpul „Marii purificari” ordonate de Stalin…
A doua nevasta a fost Nadejda Alliluieva (1901-1932), cu care s-a însurat în 1919. Stalin fusese ascuns de tatal ei, dupa evadarea din Siberia – asa s-au cunoscut. Dupa o petrecere, ea a fost gasita moarta, în 1932. Oficial din cauza unei apendicite… Avea 31 de ani si unele banuieli neconfirmate îl acuza pe Stalin de acel deces subit.
Dragoste cu nabadai pâna la moarte
Liderul italian Benito Mussolini (1883-1945), care a condus guvernul între 1922 si 1943, s-a casatorit cu Rachele Guidi în 1915 si au avut cinci copii. Numai ca „Ducele fascismului italian” a fost un mare iubitor de femei si printre cele mai importante iubite ale sale au fost Margherita Sarfatti si Clara Petacci. Fiica a unui evreu bogat, Margherita (femeie casatorita), a început o relatie cu Benito în 1911 si ulterior a devenit biograful lui.
Dar marea iubire a liderului fascist a fost Clara Petacci (1912-1945), cu 29 de ani mai tânara decât „Il Duce”. La 27 aprilie 1945, pe când încercau sa fuga în Elvetia, Mussolini si Clara au fost prinsi de o patrula a partizanilor comunisti italieni, lânga Lacul Como. Au fost dusi la Mezzegra si la 28 aprilie au fost executati prin împuscare. Uluitor este faptul ca amantei i s-a propus sa plece, deoarece era prea tânara. Însa Clara a preferat sa moara alaturi de iubitul ei.
PAUL IOAN
Comentarii