Despre cel de-al Doilea Razboi Mondial se stie aproape totul, cu multiple detalii si nuante de pe toate fronturile. Cu toate acestea, în pofida puzderiei de informatii exista aspecte neelucidate si întrebari legitime care nu-si gasesc înca raspunsurile. Aici încep sa se strecoare speculatiile si dezbaterile. Vom aborda doar câteva dintre aceste enigme.
De ce Hitler nu si-a distrus inamicul cu prilejul bataliei de la Dunkerque?
Invazia Frantei (si a Tarilor de Jos) de catre trupele Germaniei naziste a debutat la 10 mai 1940. Corpul B de armate germane a patruns în mars fortat spre vestul Frantei, apoi, prin Operatiunea „Lovitura de coasa” a deviat spre nord, spre canalul Mânecii. În numai zece zile, nemtii au atins coasta Atlanticului si trupele expeditionare britanice au fost izolate de cele franceze. Motorizatele grele înconjurasera localitatea Dunkerque (Dunkirk în engleza) si Hitler putea distruge complet trupele inamice aflate acolo. Numai ca, spre surprinderea generalilor germani, führerul decide sa nu mai atace Dunkirk-ul. În consecinta, trupele britanice au început evacuarea si aproximativ 330.000 de militari au scapat cu viata. De ce a fost Hitler atât de „generos” cu inamicul?
Exista mai multe ipoteze, noi doar le enumeram pe cele mai plauzibile. Poate ca Hitler a vrut atunci sa faca pace separata cu UK (ar fi spus înaintea sinuciderii). Poate ca s-a temut ca înaintarea atât de rapida a nemtilor a fost o capcana a francezilor. Sau poate ca a fost doar un exercitiu de dominare a führerului fata de generalii si strategii sai. Poate ca si terenurile mlastinoase din zona ar fi încurcat motorizatele sa actioneze…
Unde a disparut aurul maresalului Erwin Rommel?
Expertul englez în „comori naziste” Terry Hodgkinson a cautat mai multi ani o comoara despre care se spune ca a fost ascunsa de feldmaresalul german Erwin Rommel, seful trupelor naziste din nordul Africii. Mult disputatul depozit de lingouri de aur ar fi fost aruncat de flota germana în retragere în zona insulei Corsica. Este vorba despre sase lazi mari din otel continând aproximativ 210 kilograme de aur. Exista unele marturii care spun ca nu Rommel a fost implicat, ci colonelul SS Walter Rauff, cel care a ordonat jefuirea comunitatilor evreiesti din Tunisia. Acest criminal odios a inventat camere de gazare mobile pentru evrei, s-a refugiat în Chile si a murit în 1984. Nici de la Rommel nu s-a aflat nimic, întrucât a fost executat de Hitler ca tradator în 1944. Comoara este de negasit.
Ce s-a întâmplat cu echipajul crucisatorului „Sidney”?
Unul dintre cele mai importante vase de razboi australiene a fost crucitatorul „Sydney” zis „Gladiatorul”, de 7.600 de tone. Acesta a fost atras într-o cursa în anul 1941, când Australia era unul dintre inamicii Germaniei. La 19 noiembrie, de pe „Sydney” a fost vazut un vas cu pavilion olandez (deci aliat), si a decis sa se apropie – în largul portului Perth. Dar a constatat ca era vorba despre un vas german de razboi, „Kormoran”.
A început o batalie cu toate dispozitivele de foc si nava nazista a luat foc, echipajul parasind-o. Si „Sidney” a luat foc, dar echipajul de 645 de persoane a reusit sa manevreze nava care s-a departat. Dar nu a mai fost gasit niciun membru al echipajul în viata, desi au fost recuperate mai multe barci de salvare. Urme ale navei ar fi fost descoperite abia în 2008, dar nu se stie cu precizie daca sunt resturi ale crucisatorului „Sidney”.
PAUL IOAN
Comentarii